Macron rokoval s Contem, hlavnými témami boli eurozóna a migranti

TA3 TASR
15.6.2018 16:19

Európsky azylový systém je nutné reformovať. V Paríži sa na tom zhodli taliansky premiér Giuseppe Conte a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Spoločnú reč politici našli aj napriek sporu pre loď Aquarius, ktorú spolu s migrantmi na palube odmietlo Taliansko prijať.

Správna odpoveď je európska

Reakcia Európy na masovú migráciu sa neadaptovala na súčasnosť a potrebuje reformu. Vyhlásil to v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron po rokovaní s novým talianskym premiérom Giuseppem Contem, píše agentúra AP.

"Správna odpoveď je európska, ale súčasná európska odpoveď sa neprispôsobila," zhodnotil Macron počas spoločnej tlačovej konferencie s Contem. Francúzsky prezident upozornil, že európska solidarita si v uplynulých rokoch pri Taliansku neplnila svoju úlohu. Ako dodala AP, prevažne Taliansko je prvou európskou krajinou, cez ktorú prechádzajú migranti zo severnej Afriky.

Vyzval na ochranu hraníc

Macron vyzval na širšiu ochranu európskych hraníc s tým, že súčasný systém nefunguje.

Nový taliansky premiér Macrona doplnil, že Taliansko aktuálne pracuje na návrhu "radikálnej zmeny paradigmy" toho, ako Európa riadi migráciu.

Súčasné nariadenia Európskej únie ohľadne žiadostí o azyl podľa Conteho nefungujú. Taliansko plánuje predložiť svoj návrh na nový "integrovaný" prístup k migrácii po 1. júli, keď Rakúsko prevezme polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok