Nič pozitívne, pomenoval zlyhania. Politici reagujú na Kiskov prejav

TA3 SITA TASR
13.6.2018 15:51

Vražda novinára a jeho priateľky, marketingové zmeny ústavy i alarmujúce starnutie obyvateľov. Aj to boli témy, ktorým sa vo svojom prejave o stave republiky v parlamente venoval prezident Andrej Kiska. Pozrite si, ako naňho reagovali politici z koalície i opozície.

Očakával, že stav krajiny spravodlivo posúdi

Peter Pellegrini uviedol, že z Kiskovho prejavu je sklamaný. "Očakával som, že spravodlivo posúdi stav našej krajiny," uviedol premiér s tým, že prezident nepovedal o Slovensku nič pozitívne. Jeho správu nepovažuje za správu prezidenta, ale budúceho opozičného politika. "Nedotkol sa nášho dobrého hospodárskeho vývoja, v oblasti nezamestnanosti, nedotkol sa zvyšovania miezd a kvality života. Urobil len znôžku kritiky," povedal Pellegrini s tým, že Kiska zároveň žiadal občanov, aby boli na krajinu hrdí.

Aj podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára mohol prezident hovoriť viac o úspechoch. "Bol to prejav hodnotiaci činnosť vlády a nie stav republiky," uviedol.

Niektoré veci sú na širšiu diskusiu

"Prezident mal právo predniesť svoje postrehy," myslí si šéf parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, ktorý nebol voči prezidentovmu prejavu príliš kritický. "Niektoré veci, ktoré pomenoval, sú na väčšiu diskusiu," pripustil. Danko nechce, aby politikov hnali do konfliktu a aby sa neustále riešili senzácie. Chce skôr zreálniť politiku, aby pomáhala ľuďom.

Milan Krajniak zo Sme rodina bol sklamaný z toho, že prezident sa  venoval "takmer výlučne takzvanej veľkej politike". Potešilo ho, ale že vystúpil bez invektív a osobných urážok, uviedol pre Denník N.

"Prezident vo svojej správe o stave republiky pomenoval zásadné zlyhania právneho štátu," uviedol predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. "Urobil to otvorene a nebojácne, ale zároveň povedal to, kde s ním súhlasí 80-90% obyvateľstva. Väčšiu politickú odvahu si vyžiadalo to menej populárne, čo povedal potom - že ústavné stropovanie dôchodkového veku je prázdny populizmus, ktorý garantuje iba jediné - nižšie dôchodky. Verím, že aj na základe jeho slov sa to Ficovi presadiť nepodarí. V SPOLU tvrdíme, že dôchodkový vek by si mal každý určovať sám - ale aj akceptovať nižší dôchodok, ak bude do neho chcieť odísť skôr," dodal Beblavý na sociálnej sieti.

Takto si predstavoval správu o stave republiky

Poslanec za SaS Ľubomír Galko bol spokojný s tým, že Kiska pomenoval, že polícia má veľmi zlé meno. "Hovoril, kto je za to zodpovedný. Presne povedal to, čo bolo treba povedať," uviedol. Zároveň je rád, že si prezident prejavom neurobil pí ár, keďže má ambíciu angažovať sa v politike. "Ja ten prejav hodnotím pozitívne," dodal.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič bol so správou prezidenta spokojný. "Takto si predstavujem správu o stave republiky," uviedol s tým, že prezident zosumarizoval to, čo krajinu trápi. "Bol obsažný, čakal som možno menej tém," uviedol a dodal, že mu chýbalo len ohodnotenie práce matiek.

Prezident podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu klesol na úplné dno. Tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí ešte aj niekoľko mesiacov po vražde len aby z toho vytĺkal politické body vo svojej kampani, to je podľa Blahu niečo také morbídne, že sa už hlbšie ani nedá klesnúť. „Kiska sa ďalej snaží ubližovať Slovensku, útočiť na bezpečnostné zložky štátu, rozoštvávať spoločnosť a pôsobiť na tie najzákladnejšie ľudské pudy ako posledný extrémista. Na svoje politické hry zneužíva obrovské ľudské tragédie, čo by slušný človek nikdy neurobil. Keď Kiska vidí, že sa na Slovensko vrátila stabilita a opäť spejeme k spoločenskému zmieru, potrebuje liať olej do ohňa - kvôli moci neváha zneužívať ani vraždu,“ vyhlásil Blaha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok