Kiska hodnotil stav republiky, kotlebovcov vykázali z pléna

TA3 TASR SITA
13.6.2018 14:44

Do parlamentného pléna prišiel prezident Andrej Kiska, aby poslancom a verejnosti predniesol správu o stave republiky. Začiatok jeho prejavu poznamenal incident, po ktorom šéf parlamentu vykázal zo sály niekoľko poslancov. Kiska po krátkej prestávke hovoril o dvojnásobnej vražde a pochybnostiach, ktoré sa po nej vynorili, o kríze viery, ústavných zmenách ako marketingovom nástroji i o zanedbanom školstve.

Najdôležitejšia správa o stave krajiny

"Takmer pred štyrmi mesiacmi boli vo svojom dome vo Veľkej Mači zavraždení investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, archeologička Martina Kušnírová. Páchateľov doteraz nepoznáme," začal svoje vystúpenie prezident Kiska, ktorý nazval poslednú Kuciakovu reportáž najdôležitejšou správou o stave Slovenska.

Kiskov prejav po niekoľkých sekundách prerušil šéf parlamentu Andrej Danko, ktorý vyzval poslancov kotlebovcov, aby prestali v pléne používať vizuálne pomôcky. Poslanci ĽSNS držali papieriky so slovom "vlastizradca""Upozorňujem vás ešte raz, že preruším schôdzu a vykážem vás z rokovania NR SR," apeloval Danko opakovane na kotlebovcov, ktorí napriek upozorneniam vizuálne pomôcky neodstránili. Vizuálne pomôcky sú v pléne podľa rokovacieho poriadku parlamentu zakázané. "Vážení páni poslanci, z úcty k prezidentovi SR, z úcty k rokovaciemu poriadku NR SR nemôžem dovoliť a akceptovať takéto prejavy voči prezidentovi SR. Prerušujem schôdzu NR SR do 14.10 h a vykazujem z rokovacej sály poslancov ĽSNS," uviedol potom Danko a prerušil schôdzu. "Nemáte to tu jednoduché," lakonicky nadviazal prezident po krátkej prestávke.

Čaká otázky na viaceré odpovede

Podľa Kisku Slovensko v roku 2018 čelí kríze viery v inštitúcie štátu a všeobecnému znechuteniu. "Aj v tragických okamihoch plných strachu je možné zomknúť sa a hladať cestu z krízy," uviedol prezident ale poznamenal, že ľudia musia štátu veriť.

Kiska očakáva, že sa ministerka vnútra Denisa Saková pridá ku generálnej prokuratúre a chce, aby rezort vo vhodnej forme zverejnil informácie o vyšetrovaní Kuciakovej vraždy a rozptýlil všetky pochybnosti. "Čakáme na otázky na viaceré odpovede," pokračoval Kiska. Spomenul odobratie telefónu českej novinárke i údajné zavádzanie policajného prezidenta o prítomnosti ľudí na mieste činu. Kiska pevne dúfa, že pochybnosti sú prevažne nedorozumeniami, nie prejavmi zbabraného vyšetrovania zločinu, ktorý otriasol spoločnosťou a vyvolal vážnu politickú krízu.

Nastal čas prestať odpútavať pozornosť nafúknutými hrozbami akou sú napríklad migranti a namiesto toho sa venovať organizovanému zločinu a extrémizmu, pokračoval prezident. Elitné jednotky by vraj nemali naháňať bonboniéry a päťdesiateurovú korupciu, kým mnohomiliónovú kriminalitu bielych golierov pozorujú z úctivej vzdialenosti. Kiska následne pokračoval v téme ústavných zmien, ktoré sú podľa neho len marketingovými nástrojmi. Najviac diskutovanou politikou parlamentnej väčšiny podľa neho nie je plnenie vládneho programu, ale pompézne výdavkové balíčky. Prezident kritizoval i nedostatočnú snahu o zlepšenie školstva a vážny problém, ktorý vzniká pre rýchle starnutie našej populácie.

vlastizradca-tasr-martin-baumann_7f000001-0d10-8cb6.jpg

Chodí v termíne inaugurácie

Hlava štátu predstupuje pred poslancov so správou o stave spoločnosti pravidelne. Vlani napríklad kritizoval politikov za korupciu a neschopnosť niesť zodpovednosť. Poukazoval na najväčšie slabiny Slovenska, ktorými boli podľa neho školstvo, zdravotníctvo, kvalita života v regiónoch, vylúčené rómske komunity. V správe sa zastával sociálne slabých a nabádal na zlepšenie stavu.       

Kiska ešte pred svojím zvolením do funkcie hovoril, že má záujem vystupovať v parlamente, a to nielen so správou o stave spoločnosti, ale aj v prípade, "keby bolo niečo mimoriadne dôležité, na čo by bolo treba upozorniť parlament". Povedal tiež, že so správou by chcel vystupovať aspoň raz za rok. Prezident chodí pred poslancov NR SR v termíne okolo výročia jeho inaugurácie, ktorá bola 15. júna 2014.

Pozrite si aj, ako vyzerali predchádzajúce Kiskove vystúpenia v parlamente

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok