Víťazom štvrtej etapy pretekov sa stal Jensen, Sagan skončil štvrtý

TA3 SITA
12.6.2018 18:17

Dánsky cyklista Christopher Juul Jensen sa stal víťazom utorkovej 4. etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska zaradených do prestížneho kalendára World Tour. Dvadsaťosemročný jazdec tímu Mitchelton-Scott sa radoval z pôvodného úniku po sóle v záverečných troch kilometroch na trase z Gansingenu do Gstaadu.

Víťazom štvrtej etapy pretekov sa stal Jensen, Sagan skončil štvrtý
SITA/AP

Tretie profesionálne víťazstvo v kariére

Špurt pelotónu s mankom ôsmich sekúnd vyhral Austrálčan Michael Matthews vo farbách zoskupenia Sunweb, tretiu priečku obsadil Belgičan Yves Lampaert z Quick-Step Floors. Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan sa musel uspokojiť so štvrtým miestom. Jeho brat a tímový kolega z Bory-Hansgrohe Juraj Sagan obsadil 145. pozíciu so stratou 12:46 min.

Juul Jensen dosiahol tretie profesionálne víťazstvo v kariére na ceste, z víťazstva sa tešil po takmer troch rokoch, keď v auguste 2015 celkovo vyhral podujatie Okolo Dánska. Z toho istého roku má na konte ešte aj prvenstvo v individuálnej časovke z domáceho šampionátu. "Keď sme na začiatku záverečného stúpania mali náskok dvoch minút, zrazu sme začali veriť, že jeden z nás môže vyhrať. Áno, som celý bez seba. Po Gire som cítil, že som stále vo forme. Keď Peters v zjazde zaútočil, držal som si ho na dostrel a potom som do toho išiel naplno, aby nebolo neskoro. Boli to dlhé tri kilometre, ale na konci som mal fantastický pocit," cituje slová Juula Jensena portál Cyclingnews.

Žlté tričko lídra Okolo Švajčiarska si udržal domáci jazdec Stefan Küng z družstva BMC Racing. Pred tímovými kolegami Belgičanom Gregom van Avermaetom a Austrálčanom Richiem Portem vedie s náskokom troch sekúnd. Petrovi Saganovi stále patrí piata pozícia s mankom 16 sekúnd. Dvadsaťosemročný Žilinčan sa ďalším finišom v top 5 dostal na čelo bodovacej súťaže, má o tri body viac ako Austrálčan Calvin Watson. Juraj Sagan sa v celkovej klasifikácii nachádza na 137. mieste, za lídrom zaostáva o 25:03 min.

Radosť z víťazstva

Hneď po odštartovaní etapy sa dopredu dostala šestica jazdcov a postupne si vypracovali až šesť a polminútový náskok. V čelnej skupine sa nachádzali Silvan Dillier, Nans Peters, Nathan Brown, Christopher Juul Jensen, Mark Christian a Paul Ourselin. Ich náskok v neutíchajúcom daždi začal v druhej polovici etapy klesať, podieľal sa na tom aj tím Bora Hansgrohe pracujúci pre Petra Sagana.

Dvadsať kilometrov pred koncom mali lídri náskok len 1:50 min, o chvíľu sa začalo stúpať na Saanenmöser s dĺžkou 7,2 km a priemerným sklonom 4,6 %. Únik sa v kopci rozbil a výsledkom bola vedúca dvojica Peters, Juul Jensen. Na vrchole stúpania mali pred pelotónom len 20 sekúnd k dobru. V zjazde do cieľa sa v popredí objavoval aj slovenský majster sveta. Tritisíc metrov pred koncom bol vpredu osamotený Juul Jensen a stále mal 20-sekundový náskok. Napokon sa radoval z víťazstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok