Merkelová pri migrantoch ustupuje, pre Fica je to zadosťučinením

TA3 SITA
12.6.2018 12:05

Zmena postoja nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k povinným kvótam na prerozdeľovanie migrantov je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica zadosťučinením a potvrdením správnosti slovenského postoja.

Pružná solidarita ako alternatíva

Ako povedal Fico v utorok na tlačovej besede, Merkelová dala za pravdu Slovensku. „Je to veľký úspech slovenskej diplomacie. Počas slovenského predsedníctva v EÚ sme navrhli alternatívu, ktorou bola pružná solidarita,“ pripomenul. Nemecká kancelárka Merkelová kriticky hodnotí rozhodnutie o kvótach na prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie. Jeho presadenie napriek odporu niekoľkých krajín, medzi ktorými bolo aj Slovensko, podľa nej neprispelo k zmieru v Európe. Merkelová sa tiež vyslovila za rozvíjanie systému takzvanej flexibilnej solidarity v migračnej politike, s ktorým prišli krajiny Visegrádskej štvorky - Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko.

EÚ podľa Fica nikdy nezvládla problém migrácie. „EÚ ponúkla ako riešenie na začiatku povinné kvóty. To znamenalo prijať určitý počet migrantov, ktorí prišli do Európy. Slovenská republika od začiatku stála na čele krajín, ktoré boli proti povinným kvótam. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák odmietal toto riešenie,“ upozornil Fico s tým, že Slovensko naďalej trvá na tom, že drvivá väčšina migrantov sú ekonomickí migranti. „Neexistuje žiadne ľudské právo na prácu v EÚ,“ vyhlásil Fico, podľa ktorého migranti prinášali obrovské riziká teroristických útokov, pretože sa našli prepojenia medzi útokmi a prichádzajúcimi migrantmi. „Nechceli sme zmenu kultúry a tradície v Európe. Vnímali sme veľké riziko,“ konštatoval Fico.

Smer ocenil dohodu medzi USA a KĽDR

Kvóty podľa expremiéra nefungujú. Zo 160-tisíc migrantov bolo prerozdelených približne 30-tisíc. „Tie krajiny, ktoré o kvótach najviac kričali, si svoje povinnosti nesplnili. Keby mal právomoci Andrej Kiska, nepochybujem, že tu máme tisíce migrantov,“ vyhlásil Fico.

Napätie v EÚ pre utečencov a kvóty sa podľa Fica končí. Fico si myslí, že Európa sa dnes musí zjednotiť proti clám USA. „Čo keď prídu ďalšie opatrenia od USA,“ uviedol. Pripomenul tiež, že proti migrantom prijíma opatrenia Rakúsko. Taliansko odmietlo prijať loď s migrantmi. „Málo sa hovorí o úlohe tretieho sektora, ktorý vozil migrantov do EÚ,“ vyhlásil Fico.

Smer ponúka podľa Fica európskym partnerom solidaritu, ale podľa našich predstáv. „Slovensko cez mechanizmus ponúklo starostlivosť o migrantov žiadajúcich o azyl v Gabčíkove. Podporujeme vytváranie bezpečnostných zón,“ konštatoval.

Fico v utorok tiež ocenil dohodu medzi USA a Severnou Kóreou. „Smer oceňuje všetky iniciatívy, ktoré vedú k zmierňovaniu napätia vo svete,“ povedal. Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un dnes podpísali dokument, v ktorom sa zaviazali budovať nový vzťah medzi oboma krajinami. Severná Kórea by podľa dokumentu mala vykonať kroky k denuklearizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok