Danko prišiel na návštevu Lotyšska s darom národnej knižnici

TA3 TASR
11.6.2018 16:03

Predseda Národnej rady Andrej Danko je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Lotyšska. Ťažiskom jeho programu je stretnutie s predstaviteľmi leteckej spoločnosti Air Baltic a odovzdanie knižného daru Slovenskej republiky pre Lotyšskú národnú knižnicu v Rige.

Letiská sú v dobrom stave

Budovanie národného leteckého prepravcu, jeho chod i udržiavanie, pozostávajú z nespočetných procesov. Nie je to len o kúpe lietadiel a príprave letušiek či pilotov - s takýmto projektom nie je možné začať na zelenej lúke. Uviedol to v pondelok predseda Národnej rady Andrej Danko počas oficiálnej návštevy Lotyšska, kde sa stretol s popredným predstaviteľom lotyšskej leteckej spoločnosti airBaltic Martinom Sedlackým.

"Ak sa chceme zodpovedne zamyslieť nad tým, kde bude Slovensko o desať rokov, tak jednou z hlavných priorít je rozvoj cestovného ruchu," zdôraznil Danko. Šéf NR SR a prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva airBaltic sa zhodli, že slovenské letiská sú v "dobrom technickom stave nielen na to, aby mohli lietadlá prijímať, ale aj aby sa ďalej rozvíjali".

Viac turistov

"Obaja si úprimne želáme, aby sa zo Slovenska, ktoré je momentálne skôr montovňa, stal štát, kde bude prílev turistov oveľa vyšší, a aby firmy mali lepšie spojenie s kľúčovými mestami v rámci Európy a sveta," povedal Sedlacký, najvyššie postavený Slovák v rámci leteckých spoločností na svete.

Podľa neho je hlavnou výhodou národného prepravcu možnosť určiť, aké nové letecké spojenia sa v krajine zavedú. "Keď máte národného prepravcu, štát si môže povedať: ja teraz chcem napojiť východ Slovenska na Tel Aviv alebo Moskvu, pretože verím, že turisti prídu do Tatier a krásnych malých miest, ktoré máme," vysvetlil.

Funguje počas zimnej sezóny

Predseda slovenského parlamentu pripomenul, že z jedným z pozitív rozvíjajúcich sa slovensko-lotyšských vzťahov je priame letecké spojenie medzi Popradom a Rigou, ktoré bolo zriadené v roku 2004 a funguje počas zimnej sezóny. "Tak, ako sa podarilo rozlietať Rigu-Poprad, by bolo možné rozlietať aj slovenské vnútroštátne linky. Možno aj za pomoci funkčného prepravcu, ako je aj airBaltic, a bola by to jednoduchšia cesta pre Slovensko, ako začať niečo budovať na zelenej lúke," upozornil Danko.

Podľa údajov predstaviteľov manažmentu letiska Poprad-Tatry počas štyroch zimných sezón využilo linku Riga-Poprad-Riga vyše 8000 cestujúcich, z čoho bolo približne 6500 turistov, ktorí v regióne Tatier uskutočnili vyše 22.000 prenocovaní. Priamu linku z Rigy do Popradu využívajú turisti z Pobaltia, Fínska i Ruska.

Rozprávky Pavla Dobšinského

Danko odovzdal Lotyšskej národnej knižnici trojzväzkovú edíciu Prostonárodných slovenských rozprávok od Pavla Dobšinského. Táto knižná zbierka je podľa šéfa slovenského parlamentu "jasným odkazom myslenia, žitia i skúseností Slovákov". "Je pre mňa veľká česť, že som mohol odovzdať jednu úžasnú publikáciu, ktorá prezentuje naše myslenie, našu históriu, naše srdcia, a to sú rozprávky, ktoré zozbieral Pavol Dobšinský. Som veľmi rád, že limitovanú edíciu budú mať práve tu, medzi štyrmi miliónmi kníh v Rige, kde prejavujú obrovskú úctu k svojej histórii, k svojim publikáciám," povedal Danko. Knižný dar od šéfa slovenského parlamentu prebrala lotyšská ministerka kultúry Dace Melbárde.

V utorok, druhý deň oficiálnej návštevy v Lotyšsku, šéfa NR SR čaká rokovanie s lotyšskou predsedníčkou parlamentu Inárou Múrniece a stretnutie s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom. Súčasťou Dankovej cesty bude aj podpis Memoranda o porozumení medzi Národným ústavom detským chorôb v Bratislave a Detskou univerzitnou nemocnicou v Rige. V memorande si obe strany dohodnú spoluprácu v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj podmienky zabezpečenia cirkulácie lekárov v rámci vedecko-výskumnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok