Merkelová bola po stretnutí s Trumpom rozčarovaná a deprimovaná

TA3 TASR
11.6.2018 10:07

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila v nedeľu napätý summit skupiny G7 s prezidentom USA Donaldom Trumpom za "rozčarujúcu" i "deprimujúcu" skúsenosť, zdôraznila však, že európski lídri sa nenechajú využívať v otázke obchodu.

Merkelová bola po stretnutí s Trumpom rozčarovaná a deprimovaná
TASR

Merkelová v rozhovore v nemeckej verejnoprávnej televízii pripustila, že výsledky summitu "nie sú najlepšie", píše agentúra AP. "Hovorila som o rozčarovaní, čo je pre mňa už dosť," dodala kancelárka. Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a ďalší lídri krajín G7 sa na summite v Kanade dostali s Trumpom do sporu okolo nedávno zavedených amerických ciel na oceľ a hliník, ako aj jeho rozhodnutia odstúpiť od tzv. jadrovej dohody s Iránom.

Lídrom sa podarilo prijať spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zhodli, že sa v niektorých otázkach nezhodujú, len aby sa Trump po odchode zo summitu od dokumentu dištancoval - odkazom na Twitteri. Merkelová uviedla, že "vziať to späť tvítom bolo, samozrejme, rozčarujúce a tiež trocha deprimujúce". Zdôraznila, že Európska únia bude "konať" proti obchodným opatreniam Spojených štátov, ktoré sú podľa európskych lídrov v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok