Summit skončil fiaskom, USA odstúpili od komuniké G7

TA3 TASR
10.6.2018 08:05

Summit najvyspelejších ekonomík sveta sa skončil fiaskom. Americký prezident Donald Trump odvolal svoju podporu záverečného vyhlásenia z G7. Spravil tak po tlačovej konferencii hostiteľa konferencie, kanadského premiéra Justina Trudeaua. Rozkol spôsobili clá na dovoz hliníka a ocele, ktoré nedávno zaviedol Washington.

"Na základe nepravdivých vyhlásení Justina Trudeaua na jeho tlačovej konferencii a na základe skutočnosti, že Kanada zaťažuje amerických poľnohospodárov, robotníkov a spoločnosti obrovskými clami, som inštruoval našich republikánov, aby nepodporili komuniké vzhľadom na clá na automobily zaplavujúce americký trh," napísal Trump na Twitteri.

 

Kanadský premiér Justin Trudeau predtým oznámil, že všetkých sedem štátov G7 podpísalo na záver samitu spoločné komuniké. Vzápätí však dodal, že jeho krajina bude pokračovať v odvetných opatreniach voči nedávno zavedeným americkým clám na export ocele a hliníka z krajín spojencov. Povedal, že nové clá sú pre Kanadu "urážlivé" a že "Kanaďania sú síce zdvorilí a rozumní, ale nenechajú si rozkazovať".

"Kanadský premiér Justin Trudeau sa počas našich stretnutí na samite G7 správal tak mierne a pokorne, no len čo som odišiel, zvolal tlačovú konferenciu na ktorej vyhlásil, že americké clá sú svojím spôsobom urážlivé a on sa nenechá komandovať", napísal v tweete Trump, označiac správanie kanadského premiéra za nečestné a slabošské. "Naše clá sú  reakciou na ich 270-percentné clá na mliečne výrobky," uviedol Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok