Zabudnite na krásu. Missky chcú vyberať podľa osobnosti

TA3 ČTK
9.6.2018 10:14

Porota americkej celoštátnej súťaže Miss America už nebude hodnotiť súťažiace podľa vzhľadu, defilé v plavkách z prehliadky vypustili. V dejisku finále v Atlantic City o tom informovala predsedníčka súťaže Gretchen Carlsonová.

Zabudnite na krásu. Missky chcú vyberať podľa osobnosti
SITA/AP

Nevkusné poznámky o súťažiacich

Na umiestnenie v Miss America nebude mať podľa šéfky súťaže žiadny vplyv ani oblečenie, v ktorom sa účastníčky objavia počas finálového večera. Zmeny sú podľa agentúry AP dôsledkom vlaňajšieho škandálu, po ktorom vymenili trojčlenné vedenie súťaže, v ktorom sú v súčasnosti výhradne ženy.

V decembri 2017 sa v médiách objavili informácie, podľa ktorých si vtedajší porotcovia vymieňali v rokoch 2014 až 2017 odkazy plné nevkusných poznámok o vzhľade a inteligencii kandidátok. Niekoľko hlavných manažérov a porotcov muselo súťaž opustiť.

Takmer storočná tradícia

Súťaž Miss America sa začala konať v Atlantic City v roku 1921 v snahe predĺžiť letnú turistickú sezónu o ďalší týždeň. Od tých čias v USA prudko stúpala jej popularita a finálový večer tradične vysielajú v priamom prenose všetky hlavné televízne stanice. Tento rok udalosť pripadne na 9. septembra.

O víťazke doteraz rozhodoval pôvabný vzhľad, talent a inteligencia preverená v rozhovoroch so sprievodcom večera. Titul z vlaňajšieho roka patrí Care Mundovej, víťazka regionálneho kola v Severnej Dakote.

Zastaraný prístup k súťaži

Iniciátori zmien argumentujú údajnými sťažnosťami, ktoré defilé v plavkách a dokonca aj vo večerných róbach vyvolávalo. Taký prístup k súťaži je podľa Gretchen Carlsonovej zastaraný. "Nebudeme vás súdiť podľa vášho vzhľadu, pretože nás zaujíma vaša osobnosť," odkázala kandidátkam v relácii televízie ABC. Aj samotné účastníčky sa vraj odmietajú na pódiu predvádzať "v plavkách a na vysokých opätkoch". Prepadu sledovanosti sa predsedníčka súťaže nebojí.

Carlsonová sa predvlani dostala na stránky novín vo veci žaloby na Rogera Ailesa, dlhoročného šéfa televíznej stanice Fox News, ktorého obvinila zo sexuálneho obťažovania. Ailes, ktorý musel z televízie odísť, vraj sústavne ničil jej kariéru, pretože odmietala jeho sexuálne ponuky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok