Pustil muža, ktorý dobil Filipínca. SaS preňho žiada disciplinárku

TA3 SITA TASR
4.6.2018 11:23

Na prokuratúre podľa SaS nemôžu pracovať ľudia, ktorí púšťajú na slobodu vrahov alebo páchateľov ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti. Opozičníci reagovali na dobitie Filipínca Henryho, ktorý sa v bratislavskom centre zastal obťažovaných dievčat. Reagoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Pustil muža, ktorý dobil Filipínca. SaS preňho žiada disciplinárku
SITA/PZ

Verejní činitelia by nemali byť anonymní

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, v takýchto prípadoch buď nie sú schopní správne vyhodnotiť, aký je verejný záujem, alebo sú skorumpovaní. Strana preto žiada, aby sa začalo disciplinárne konanie voči okresnému prokurátorovi, ktorý pôvodne zamietol väzbu pre Juraja H., momentálne obvineného zo zabitia filipínskeho občana.

"Zrejme iba obrovské verejné pohoršenie, ktoré toto škandálne rozhodnutie vzbudilo, viedlo k jeho prehodnoteniu zo strany generálnej prokuratúry a počas víkendu Okresný súd Bratislava I dostal od krajskej prokuratúry návrh na uväznenie brutálneho útočníka. Očakávame, že súd návrhu vyhovie,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Doplnil, že verejní činitelia, ktorí rozhodujú o právach občanov, by nemali byť anonymní.

Filipínca Henryho dobili na bratislavskej Obchodnej ulici nadránom 26. mája po tom, ako sa údajne zastal dievčat, ktoré obťažoval Slovák Juraj H. V nemocnici zomrel.

Podľa Baránika aj tento prípad potvrdzuje nízky morálny a osobnostný profil niektorých prokurátorov, ktorí sa bez ostychu vyformovali ako právna ochranka páchateľov, ktorí majú moc, peniaze a styky. "Myslíme si, že na beztrestnosti vyvolených, ktorú zabezpečujú niektorí prokurátori, má podiel aj monokratická štruktúra slovenskej prokuratúry sovietskeho typu. A takisto absencia možnosti poškodených viesť súkromnú obžalobu v tých prípadoch, keď prokuratúra pri ochrane práva a zákonnosti zlyhala,“ dodal Baránik.

Čižnár: Ide o snahu politikov zviditeľniť sa

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vníma situáciu okolo smrti cudzinca z Filipín len ako bezprecedentnú snahu politikov zviditeľniť sa. Vyplýva to zo stanoviska generálneho prokurátora, ktoré médiám poskytla jeho hovorkyňa Andrea Predajňová.

„Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana," píše sa v stanovisku. Podľa Čižnára je "smutné, že reakcie politikov prichádzajú po týždni a pripomínajú skôr „preteky", kto skôr a viac túto tému zneužije".


Podľa neho by mali kompetentné orgány prijať opatrenia na elimináciu násilia v centre hlavného mesta. "Generálna prokuratúra vo svojej kompetencii okamžite prijala náležité opatrenia, aby na páchateľa skutku bol podaný návrh na vzatie do väzby. Rovnako okamžite začal generálny prokurátor skúmať postup prokurátora, ktorý vo veci konal a v prípade, že zistí pochybenia, vyvodí náležitú zodpovednosť," uviedla Predajňová s tým, že generálny prokurátor k tomu nepotrebuje odporúčania a výzvy politikov.


"Ministrovi spravodlivosti pripomína a opakovane zdôrazňuje, že do činnosti prokuratúry nemá žiadnu ingerenciu, a preto z jeho strany ide len 'o silné reči.' Generálny prokurátor ministrovi spravodlivosti tiež odporúča, aby si s rovnakou horlivosťou robil poriadky vo svojom rezorte," doplnila Predajňová.

Napadnutý Filipínec následkom zranení koncom minulého týždňa v nemocnici zomrel. Policajný vyšetrovateľ následne prekvalifikoval vec na zločin zabitia. Obvineného opätovne zadržali, pričom prokurátor, tentokrát z Krajskej prokuratúry v Bratislave, podal návrh na vzatie do väzby z obavy, že by obvinený utiekol alebo pokračoval v trestnej činnosti. V prípade dokázania viny hrozí Jurajovi H. trest sedem až 12 rokov väzenia.

Bránil ženy, zomrel v nemocnici

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvoma mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, konkrétne Filipínca Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy. 

Napadnutý muž utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali jeho okamžitý prevoz do jednej z nemocníc v Bratislave. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva. Juraja H. síce polícia pôvodne zadržala, okresný prokurátor však nesúhlasil s väzobným stíhaním. Henry neskôr v nemocnici zomrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok