Vláda odobrila milióny eur na rozvoj okresov Lučenec a Poltár

TA3 SITA
30.5.2018 18:27

Vláda na výjazdovom rokovaní vo Fiľakove zhodnotila akčné plány rozvoja okresov Lučenec a Poltár. Ministri odobrili aj uvoľnenie milióna eur pre každý z najmenej rozvinutých okresov zo Všeobecnej pokladničnej správy.

Každý z nich dostane milión

Rozdelené budú v okrese Lučenec na 45 projektov obciam a občianskym združeniam. V okrese Poltár si jeden milión eur rozdelí 26 projektov obcí a občianskych združení a aj jeden cirkevný zbor. Na rokovaní vlády sa prvýkrát zúčastnili aj krajský riaditeľ Policajného zboru SR, krajský prokurátor a predseda krajského súdu, čo sa má podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho stať pravidlom pri ďalších výjazdových rokovaniach, „aby informovali o pohľade na bezpečnostnú situáciu, úroveň kriminality, verejný poriadok a podobne“.

Premiér na tlačovej besede vyzdvihol u obidvoch okresov pokles nezamestnanosti. „Nastáva situácia, keď do Banskobystrického kraja prichádzajú investičné zámery, ktoré vytvoria až 2 000 pracovných miest,“ doplnil Pellegrini s tým, že predstavitelia okresov Lučenec aj Poltár už signalizujú nedostatok hlavne kvalifikovanej pracovnej sily.

Ako príklad uviedol, že v sklárskej výrobe v Poltári už pracujú aj zamestnanci z iných krajín Európskej únie. Ako jednu z priorít vlády vyzdvihol zintenzívnenie prác na cestnej infraštruktúre a hlavne cestné prepojenie z Fiľakova do Maďarska. Primátorka Lučenca Alexandra Pivková za najdôležitejšiu tému pre Lučenec považuje obchvat mesta.

Zamerali sa na mládež a školstvo

Vláda vyčlenila pre každý okres jeden milión eur predovšetkým na projekty obcí. „Chceme pomôcť obciam a mestám, aby sme odľahčili ich rozpočty,“ objasnil premiér. Milión eur, ktoré získa okres Lučenec, sa rozdelí medzi 45 projektov, pričom najvyššia čiastka 150 tisíc eur pôjde na rekonštrukciu dvoch materských škôl a vybudovanie multifunkčného ihriska vo Fiľakove.

„Pýtali sme si vyslovene na projekty, ktoré sa týkajú mládeže a školstva,“ objasnil projekty Fiľakova primátor Attila Agócs. Druhou významnou investíciou je 135 tisíc eur určených na rekonštrukciu miestnej komunikácie a verejných priestranstiev v časti Opatová, Ulica Boryho v Lučenci. Ostatné menšie položky jednotlivých projektov sú smerované do rekonštrukcií objektov v správe miest a obcí okresu. V zozname sú aj nákupy krojov pre detské folklórne súbory Radosť z Lučenca a Jánošík z Fiľakova.

Pre okres Poltár ministri taktiež schválili uvoľnenie jedného milióna eur, ktorý rozdelia medzi 27 projektov. Najvyššie dotácie získajú dva projekty mesta Poltár. V prvom prípade pôjde o 200 tisíc eur na rekonštrukciu tribún na mestskom futbalovom štadióne a za 115 tisíc eur zrekonštruujú domov dôchodcov. Ďalšie projekty sú zamerané hlavne na rekonštrukcie škôl, kultúrnych domov, komunikácií a chodníkov a iných stavieb v správe obcí v okrese Poltár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok