Prečo nám ponúkate somáre, pýtajú sa Burunďania Francúzov

TA3 TASR
30.5.2018 13:08

Obyvateľov afrického štátu Burundi nahneval Francúzskom financovaný rozvojový projekt darovania somárov chudobným farmárom. Žiadajú, aby si Francúzi zobrali somárov späť. Hovorca burundského Senátu - hornej komory parlamentu - Gabby Bugaga sa opýtal francúzskeho veľvyslanca v krajine, či ich na somárovi aj povozí.

Prečo nám ponúkate somáre, pýtajú sa Burunďania Francúzov
SITA/AP

Ako informovala v utorok agentúra DPA, burundský minister poľnohospodárstva a hospodárskych zvierat Deo Guide Rurema už poslal list guvernérovi provincie, ktorá od mimovládnej organizácie OGENA dostala somáre, a požiadal ho o okamžité vrátenie zvierat. Francúzske veľvyslanectvo na svoju obranu uviedlo, že iba dalo peniaze organizácii OGENA, ktorá následne iniciovala projekt udomácnenia 1000 somárov vo vidieckych oblastiach Burundi - mimochodom štátu, kde sa somáre nikdy nevyskytovali.

"Francúzska ambasáda nezháňala somáre. Francúzsko neprináša somáre do Burundi," napísal na Twitteri francúzsky veľvyslanec Laurent Delahousse. Burunďania to však vnímajú ako znevažovanie.

"Vaši anglicky hovoriaci bratia nám ponúkajú bezpilotné lietadlá na prepravu liekov a traktory na modernizáciu poľnohospodárstva. A vy, v 21. storočí, v treťom tisícročí, nám stále ponúkate somáre," reagoval Apollinaire Nishirimbere, predseda Združenia pre životné prostredie a trvalo udržateľný rozvoj, čo je miestna občianska iniciatíva. Najmenej jedna osoba je však smutná z odchodu somárov. Jeanne Gakobwaová, 48-ročná farmárka, ktorá jedného dostala, konštatovala: "Ľahko sa na ňom jazdilo, dokonca aj na vzdialených a neschodných miestach."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok