R. Kaliňák chce za šéfa polície obvineného Stanislava Jankoviča

TASR
17.4.2012 10:52

Kandidátom na šéfa polície je Stanislav Jankovič, ktorý je trestne stíhaný za zneužitie právomocí verejného činiteľa.

R. Kaliňák chce za šéfa polície obvineného Stanislava Jankoviča
SITA

Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Hospodárske noviny, ktorému to oficiálne potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že čaká, či sa Jankovičov „problém“ vyrieši. Jankovič už vo vedení polície pôsobil, za Kaliňáka bol viceprezidentom.

Prípad v súčasnosti posudzuje Generálna prokuratúra. Jankoviča obvinili za to, že mal známemu vybaviť vodičský preukaz. „Platí prezumpcia neviny,“ reagoval Kaliňák. Jankovič sám seba považuje za „obeť spravodajskej hry“. Na obvinenie sa sťažoval na Generálnej prokuratúre, ktorá v týchto dňoch rozhoduje, či trestné stíhanie zastaví. „Prokurátor po preštudovaní spisu rozhodne o ďalšom postupe,“ reagovala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Jankoviča vyšetrujú asi rok a pol. Podľa inšpekcie ministerstva vnútra mal vybaviť podnikateľovi Jánovi Božíkovi vodičský preukaz, ktorý mu zobrala polícia za to, že prekročil rýchlosť. „Sú svedectvá proti mne, ale aj v môj prospech,“ uviedol Jankovič. Tvrdí, že má listinné dôkazy o tom, že bol v Bratislave, keď mal v inom meste vybavovať vodičský preukaz. Jankovič dodal, že s Kaliňákom sa už rozprával o budúcom pôsobení.
Generál Jankovič je skvelým policajtom a dosiahol dobré výsledky vo vedení polície,“ poznamenal Kaliňák. V prípade, ak prokuratúra rozhodne v prospech Jankoviča, bude sa musieť pred nástupom do funkcie podrobiť detektoru lži. „A tiež bezpečnostnému pohovoru,“ spresnil Kaliňák. Trestné stíhanie by totiž mohlo byť prekážkou, aby mal Jankovič potrebnú previerku na stupeň prísne tajné.

Spišiak zatiaľ ostáva

Jankoviča začali preverovať za Kaliňákovho predchodcu Daniela Lipšica (KDH). Podľa HN sa Lipšic v minulosti vyjadril, že inšpekcia nazbierala dostatok dôkazov na obvinenie. Na čele policajného zboru zatiaľ minister ponechal Jaroslava Spišiaka. Minulý týždeň sa s ním dohodol, že policajtov ešte nejaký čas povedie. „Zatiaľ ostávam,“ povedal Spišiak pre HN.

Minister vnútra chce naspäť policajný tím, ktorý mal pred štyrmi rokmi. Ak by sa Jankovičov prípad nevyriešil, na mieste Spišiaka si vie podľa HN predstaviť kohokoľvek zo svojich krajských šéfov polície. Kým je Spišiak policajným prezidentom, chce s ním Kaliňák doriešiť systém hodnotenia policajtov, ktorý počas bývalej vlády zaviedol. Minister tvrdí, že má záujem v ňom pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok