Kolumbia si nového prezidenta nezvolila, favorit vyvoláva obavy

TA3 TASR
28.5.2018 06:20

V Kolumbii si volili nového prezidenta. Víťazom prvého kola sa stal pravicový kandidát Ivan Duque, ktorý získal takmer 40 percent hlasov. V priamom súboji o prezidentské kreslo sa stretne s ľavicovým ekonómom Gustavom Petrom. Viac nám už povedal Traian Urban z metropolitnej univerzity v Prahe.

Nezískali dostatok hlasov

Po sčítaní hlasov z 97 percent volebných miestností viedol Duque so ziskom 39,1 percenta. Na druhom mieste bol ľavicový kandidát Gustavo Petro s 25,1 percenta hlasov a tretí bol s 23,8 percenta hlasov bývalý starosta druhého najväčšieho kolumbijského mesta Medellín, centristický kandidát Sergio Fajardo.

Keďže víťazný kandidát nedostal v prvom kole nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, dvaja najúspešnejší uchádzači sa stretnú v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 17. júna. Kolumbijčania rozhodujú o nástupcovi prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorý získal medzinárodné uznanie za úspešnú snahu o ukončenie dlhoročného ozbrojeného konf

Jeho popularita klesla

Doterajší prezident Santos vo voľbách nekandidoval, keďže pôsobenie hlavy štátu je v Kolumbii obmedzené na dve funkčné obdobia. Popularita tohto lídra, ktorý získal v roku 2016 Nobelovu cenu mieru za dosiahnutie prelomovej dohody s povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie, navyše v krajine v poslednom období poklesla pod hranicu 20 percent.

Pri terajších voľbách ide aj o budúcnosť mierovej dohody s FARC. Favorizovaný kandidát Iván Duque z pravicovej strany Centro Democrático chce tento dokument výrazne pozmeniť, čo by mohlo bývalých povstalcov vrátiť naspäť do ilegality. Duqueho najvážnejší súper Gustavo Petro z ľavicového tábora zase presadzuje zotrvanie pri pôvodnej dohode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok