Desaťtisíce Francúzov protestovali proti reformám, Macron trvá na svojom

TA3 TASR
26.5.2018 21:51

Ďalšiu zo série demonštrácií a protestných pochodov, ktoré prebehli v desiatkach francúzskych miest, zorganizovalo približne 60 odborových zväzov a ľavicovo orientovaných organizácií, strán a skupín.

Údaje o počte protestujúcich v Paríži sa rôznia: organizátori hovoria o približne 80.000 účastníkoch, zatiaľ čo polícia len o zhruba 21.000. Zhromaždenie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení, na poriadok dohliadalo viac ako 1500 policajtov, ktorí mali zamedziť prípadným výtržnostiam zo strany radikálnych aktivistov. Polícia zadržala 35 osôb, ktoré narušili verejný poriadok, alebo u nich polícia objavila podozrivé predmety.

Na zhromaždení v Marseille vystúpil jeden z najvýraznejších Macronových kritikov, líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko Jean-Luc Mélenchon. Odborári a ľavicoví kritici Macrona už mesiace protestujú proti Macronovým "brutálnym" reformám, ktoré podľa nich vychádzajú v ústrety podnikateľom a bohatým a ohrozujú práva zamestnancov a sociálne výdobytky. Prezident však trvá na tom, že reformy sú potrebné v záujme ozdravenia francúzskej ekonomiky a vyhlasuje, že od svojich zámerov neustúpi ani pod tlakom protestov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok