Na Slovensko prišli vlani milióny turistov, prekonali rekord

TA3 TASR
24.5.2018 11:04

Slovensko v roku 2017 navštívilo spolu 5,4 milióna domácich aj zahraničných turistov. Podľa Ministerstva dopravy a výstavby je to rekordný počet, v porovnaní s rokom 2016 ide o nárast o 7 %. Väčšinu všetkých návštevníkov tvorili slovenskí turisti (60 %), ktorých počet dosiahol 3,2 milióna.

Na Slovensko prišli vlani milióny turistov, prekonali rekord
SITA/Peter Maďar

Narást prenocovaní

Ďalšia úspešná turistická sezóna je podľa ministra dopravy Árpáda Érseka dôkazom toho, že cestovný ruch na Slovensku sa vyvíja dobrým smerom. "Zároveň to však kladie ďalšie nároky, aby sme naďalej pracovali na zlepšovaní poskytovaných služieb a prinášali inovácie, ktoré dnes hýbu svetom. Len tak si môžeme udržať krok s konkurenciou," dodal minister.

K historicky najlepšej návštevnosti prispeli aj zahraniční dovolenkári, ktorí prišli v počte 2,2 milióna, vyčíslilo MDV. Nárast návštevnosti v minulom roku priniesol aj nárast prenocovaní na Slovensku. Ich počet sa zvýšil o 5,6 % a dosiahol spolu 14,9 milióna prenocovaní. Tradične najsilnejším obdobím bolo leto, konkrétne mesiace jún až august. Turisti na Slovensku strávili v priemere 2,8 nocí.

Viac turistov z Izraela

Spomedzi zahraničných návštevníkov tvorili najväčšiu časť Česi (viac ako 645.000) a Poliaci (viac ako 209.000). Nasledovali turisti z Nemecka, Maďarska a Rakúska. Rezort dopravy zdôraznil, že významný nárast v minulom roku dosiahli návštevníci z Číny. Na Slovensko ich zavítalo viac ako 61.000, čo je v porovnaní s rokom 2016 takmer dvojnásobný počet.

Značne sa zvýšil aj počet turistov z Izraela (+52 %), Islandu (+50 %) i Ruska (+22 %). Najväčším lákadlom pre spoznávanie boli Bratislavský, Žilinský a Prešovský kraj. K najvyhľadávanejším lokalitám so svojimi zaujímavosťami a okolím sa podľa MDV zaradili Bratislava, Poprad, Liptovský Mikuláš, Košice a Žilina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok