Merkelová v Číne rokovala o prehĺbení ekonomickej spolupráce

TA3 TASR
24.5.2018 08:22

Prehlbovanie vzájomnej spolupráce a rozvíjanie otvoreného svetového trhu. Na tom sa v Číne s premiérom Li Kche-čchiangom dohodla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Političkina návšteva ázijskej krajiny prichádza v čase hospodárskeho napätia a hroziacej obchodnej vojny medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Chcú zachrániť jadrovú dohodu

Merkelová začala návštevu neformálnymi raňajkami s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom, po nich nasledovalo jej oficiálne privítanie s vojenskými poctami pred Veľkou sálou ľudu, kde sa konajú zjazdy čínskej komunistickej strany a kde zasadá parlament.

Nemecko aj Čína chcú zachrániť iránsku jadrovú dohodu napriek odstúpeniu USA od nej a zhodujú sa v názore, že denuklearizácia Severnej Kórey musí pokračovať, uviedli diplomatickú zdroje. Merkelová sa má počas dvojdňovej návštevy stretnúť aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Nepodpíše žiadne dohody

S kancelárkou pricestovala malá skupina podnikateľov. V programe bude teda aj téma obchodu, ale Merkelová podľa očakávania nepodpíše žiadne dôležité dohody. Dvojstranný čínsko-nemecký obchod dosiahol vlani celkový objem 190 miliárd eur. Nemecko sa snaží o lepší prístup na čínsky trh. Nedávne zintenzívnené prešetrovanie čínskych investícií v Európe by mohlo byť tiež témou diskusií.

Nie je jasné, či budú bodom agendy aj ľudské práva v Číne. Aktivisti za ochranu ľudských práv dúfajú, že Merkelová spomenie prípad poetky Liou Sia, vdovy po disidentovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, ktorú už osem rokov zadržiavajú v domácom väzení bez vznesenia obvinení. Merkelovej cesta do Číny je "najlepšou a jedinou šancou" na to, aby poetku tento rok prepustili, vyhlásil jej blízky priateľ Chu Ťia. Merkelová odcestuje v piatok do inovačného centra Šen-čen na juhu Číny, potom sa vráti do Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok