Čo robí z populárnej pesničky hit? Matematici poznajú odpoveď

TA3 ČTK
27.5.2018 20:00

Čo potrebujete spraviť, aby ste z populárnej pesničky spravili hit? Táto otázka netrápi len hudobníkov a producentov, ale aj matematikov, psychológov a lingvistov. Štúdia Kalifornskej univerzity v Irvine poskytla pre definovanie hitovej vzorky nové poznatky.

Čo robí z populárnej pesničky hit? Matematici poznajú odpoveď
SITA/AP

Vedci objavili paradox

Skladby, ktoré dosahujú úspechy v rebríčkoch, sa vyznačujú priamočiarosťou, veselosťou a schopnosťou zaujať publikum na párty. To je však v príkrom rozpore s hudobným trendom, ktorý aktuálne prevláda v spoločnosti, informovali vedci v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Tím expertov pod vedením matematičky Natalie Komarovovej analyzoval viac ako 500 000 skladieb, ktoré vyšli v Británii medzi rokmi 1985 a 2015. Vedci skúmali nielen piesne, ktoré sa umiestnili v rebríčkoch, ale aj dáta z volne prístupných hudobných databáz Musicbrainz a Acousticbrainz, ktoré zhromažďujú podrobné informácie o pesničkách vrátane toho, aký majú zvuk, aký je ich tanečný potenciál a nálada a či ich spieva žena alebo muž. Tieto údaje sú roztriedené podľa žánru či nálady.

Na základe týchto dát matematici zistili, čo charakterizuje songy, ktoré sa v hitparádach umiestňovali najlepšie. Okrem toho však z údajov odvodili aj všeobecné hudobné trendy, pričom brali do úvahy aj iné skladby ako tie, ktoré sa presadili v rebríčkoch.

Viac smútku a ženské hlasy

Vedci zistili, že za uplynulých 30 rokov vychádzalo stále viac smutných skladieb, zatiaľ čo tie veselé a radostné postupne strácali na obľúbenosti. To naznačila už predchádzajúca štúdia kanadských a nemeckých bádateľov z roku 2012. Podľa nej v amerických hitparádach pribúda pomalých clivých pesničiek v mollových stupniciach.

Aktuálna štúdia dospela ešte k jednému výsledku: rozmach zažívajú ženské hlasy. Najmä mimo rockový žáner. Platí to predovšetkým pre najúspešnejšie hity, ktoré však podľa vedcov vzdorujú všeobecným hudobným trendom. Single z hitparád boli prevažne veselšie, radostnejšie a tanečnejšie než priemer všetkých skladieb vo výskume.

Stávka na veľké mená

S tým súvisí aj hodnotenie na základe jednotlivých žánrov. Z klasickej hudby alebo jazzu vzíde hit len ťažko, zatiaľ čo v popovej a tanečnej hudbe je to najjednoduchšie. Stúpajúcu krivku má od roku 2000 popularita rokových skladieb.

Práve rozpor medzi všeobecnými hudobnými trendmi a charakteristikou hitov valcujúcich hitparády privádza autorov štúdie k záveru, že "úspech sa ťažko definuje a ťažko zovšeobecňuje". Predpoklad, že veselá tanečná pieseň spievaná ženou sa automaticky stane hitom, je teda mylný.

Konkrétne odpovede sa ťažko hľadajú aj s pomocou sofistikovaných metód, aj keď podľa vedcov sa dá úspešnosť nových hitov ľahko a s 85-percentnou presnosťou predpovedať v prípade umelcov, ktorí už sú veľmi populárni. Hudobníci, ktorí očakávajú matematickú formulku pre top hit, budú pravdepodobne sklamaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok