Starostov a primátorov budú odmeňovať po novom, oznámila koalícia

TA3 TASR SITA
22.5.2018 16:57

Starostov a primátorov čaká nový spôsob odmeňovania. Koaliční poslanci v piatok 25. mája predložia novelizáciu zákona, ktorá to zabezpečí. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý hovoril o ústretových krokoch voči obciam a mestám pred snemom ZMOS-u 23. mája.

Zaviesť chcú aj odstupné

Koalícia chce zároveň pre starostov a primátorov zaviesť odstupné po skončení mandátu. Ako povedal novinárom Robert Fico, vznikla dohoda, že poslanci koalície predložia v piatok novelu zákona, ktorá zabezpečí nové odmeňovanie primátorov a starostov. „Delí ich do deviatich platových tried,“ povedal Fico s tým, že platy predstaviteľov samospráv budú viazané na priemerný plat v národnom hospodárstve. Zavedený bude v každej platovej triede aj koeficient.

Ako príklad uviedol mestá nad 100 000 obyvateľov. Plat primátora v takomto meste by bol 3,9krát priemerná mzda v národnom hospodárstve. Fico tiež avizoval, že starostovia a primátori budú dostávať po skončení funkcie odstupné. Podmienkou bude, aby vo funkcii bol viac ako šesť mesiacov.

Papierovačky sa majú zrušiť

Premiér Peter Pellegrini oznámil, že kabinet sa chystá zmeniť zákon o verejnom obstarávaní. Novela by mala zrušiť papierovačky. „Skrátia sa lehoty, ktoré skrátia proces,“ uviedol. Zavedie sa tiež kategória zákaziek do 5 000 eur, na ktoré sa nebude vzťahovať zákon o verejnom obstarávaní. Pellegrini sľúbil, že financovanie samospráv sa meniť nebude.
Takmer 800 starostov a primátorov sa v stredu zíde v bratislavskej Inchebe na rokovaní 29. snemu Združenia miest a obcí Slovenska.

Delegáti sa budú venovať plneniu priorít od minuloročného snemu a diskusii o cieľoch a prioritách ZMOS na nadchádzajúce obdobie. Snem ZMOS sa bude zaoberať napríklad zachovaním súčasného systému financovania samospráv, systémom rozdelenia pôsobností v regionálnom školstve medzi štátom, miestnou a regionálnou samosprávou, majetkovo-právnym usporiadaním pozemkov pod objektmi v majetku miest a obcí či opatreniami na podporu zamestnávania či sociálnych služieb.

Delegáti budú rokovať aj o problematike marginálnych komunít, odpadovom hospodárstve a o budovaní kanalizačných a vodárenských sústav. Medzi ďalšie témy patrí modernizácia samosprávy, zjednodušovanie verejného obstarávania a čerpanie európskych peňazí, príprava nového stavebného zákona, ako aj riešenie dopravnej infraštruktúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok