Chcete sa spriateliť? Potrebujete presný počet hodín, tvrdia vedci

TA3 ČTK
26.5.2018 10:02

Kto našiel priateľa, našiel poklad, hovorí stará múdrosť. Avšak predtým, ako niekoho označíme za dobrého priateľa, musíme s ním spoločne stráviť určitý čas a zdieľať spolu skúsenosti a emócie, píše taliansky denník La Repubblica.

Chcete sa spriateliť? Potrebujete presný počet hodín, tvrdia vedci
SITA/AP

Hranica medzi známym a priateľom

Znie to logicky, ale o akom dlhom čase vlastne hovoríme? Podľa vedcov by to malo byť najmenej 200 hodín. Jeffrey Hall z Kansaskej univerzity vo svojej štúdii presne určil počet hodín, ktoré musíme stráviť spoločne s druhou osobou, kým ju prestaneme brať ako známeho a vzťah povýšime do kategórie skutočného priateľstva.

Vo svojej štúdii Jeffrey Hall meral kvantitatívne stupeň priateľstva podľa počtu hodín strávených spoločne. Vedec uskutočnil dva rôzne experimenty.

Pri prvom sledoval 355 dobrovoľníkov, ktorí počas posledných šiestich mesiacov zmenili zamestnanie a ktorí hľadali nových priateľov. Dobrovoľníci odpovedali na on-line dotazník, v ktorom mali popísať vzťah s osobou, s ktorou sa nedávno zoznámili, uviesť počet spoločne strávených hodín, druhy spoločnej činnosti a pripojiť hodnotenie vzťahu. Respondenti mohli vybrať definíciu vzťahu s danou osobou a označiť ho ako známosť, príležitostné priateľstvo a blízke priateľstvo.

Viac času, lepší kamaráti

Pri druhom experimente dal Hall rovnaký dotazník 112 študentom svojej univerzity. Požiadal ich, aby uviedli dve osoby, ktoré spoznali na začiatku akademického roka, dva mesiace pred vypĺňaním dotazníka. Výskum potom zopakoval o štyri až šesť týždňov neskôr, aby sledoval pokrok vo vzťahoch.

Na základe odpovedí dospel Hall k záveru, že na vytvorenie príležitostného priateľstva potrebujeme 40 až 60 hodín. Najmenej 80 až 100 hodín potrebujeme na nadviazanie priateľstva a viac než 200 hodín na to, aby sme mohli povedať, že máme dobrého priateľa.

Na základe svojho výskumu zdokonalil Hall on-line nástroj, s ktorého pomocou určíte na základe odpovedí na niekoľko jednoduchých otázok úroveň priateľstva medzi užívateľom a osobou podľa jeho voľby. Existuje však alternatíva, ktorá je možno ešte jednoduchšia, a to požiadať svojich známych o pôžičku. Tí, ktorí si nenájdu výhovorku, sú skutoční priatelia, a to ani nemusíte počítať spoločne strávené hodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok