Čína sa zamerala na odvrátenú stranu Mesiaca. Poslala tam satelit

TA3 SITA
21.5.2018 10:38

Čína vyslala do vesmíru satelit, ktorý je súčasťou jej programu s cieľom preskúmať odvrátenú stranu Mesiaca. Krajina plánuje ešte počas tohto roka na pomerne neznámej strane Mesiaca pristáť so sondou a družica Čchüe-čchiao (v preklade Stračí most) zabezpečí komunikačné spojenie medzi tamojšou misiou Čchang-e 4 a Zemou.

Satelit vyniesla do vesmíru raketa Čchang-čeng-4C (Dlhý pochod-4C), ktorá vyštartovala zo základne Si-čchang v provincii S'-čchuan na juhozápade krajiny. Vyslanie satelitu je "kľúčovým krokom" v misii, vyjadril sa pre tlačovú agentúru Sinchua projektový manažér Čang Li-chua s tým, že ich čakajú ešte viaceré výzvy. Medzi ne patrí upravenie obežnej dráhy satelitu, "brzdenie" blízko Mesiaca a využitie mesačnej gravitácie v jeho prospech.

Čína dlhodobo pracuje na rozvoji svojho ambiciózneho vesmírneho programu. Od roku 2003, keď vyslala do kozmu prvú misiu s ľudskou posádkou, sa jej už podarilo napríklad uskutočniť výstup do otvoreného vesmíru. V roku 2013 na Mesiaci pristála so svojím prieskumným vozidlom Nefritový králik a na budúci rok na ňom plánuje pristáť aj so sondou v rámci misie Čchang-e 5, ktorej cieľom je dopraviť na Zem vzorky. Bude to pritom po prvý raz od roku 1976. Okrem iného tiež plánujú v 20. rokoch tohto storočia pristáť s prieskumným vozidlom na Marse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok