Švajčiari zdolali Kanaďanov, vo finále si zahrajú so Švédmi

TA3 SITA
19.5.2018 21:41

Hokejisti Švajčiarska si po piatich rokoch zahrajú vo finále majstrovstiev sveta. Výber "krajiny helvétskeho kríža" v sobotňajšom semifinále na svetovom šampionáte v Dánsku prekvapujúco zdolal favorizovanú reprezentáciu Kanady 3:2 a v nedeľu o 20.15 h vyzve v kodanskej Royal Arene obhajcov zlata spred roka Švédov.

Švajčiari zdolali Kanaďanov, vo finále si zahrajú so Švédmi
SITA/AP

Švajčiari hrali o zlato aj v Štokholme 2013, vtedy v záverečnom súboji turnaja podľahli domácim. V nedeľu majú šancu na odplatu. Kanaďania boli vo finále MS na predchádzajúcich troch šampionátoch, po tituloch v Prahe 2015 a Moskve 2016 získali pred rokom v Kolíne nad Rýnom striebro. Reprezentácia Kanady bude na 82. majstrovstvách sveta v bojovať o 15.45 h s Američanmi iba o bronz.

Švajčiari boli favoritovi od úvodu minimálne vyrovnaný súper. V 3. min mali aj prvú veľkú šancu v zápase, ale Gaetan Haas minul bránku Darcyho Kuempere. V 11. min si Kuemper poradil s príležitosťou Tima Meiera a neskôr zneškodnil aj pokus Tristana Scherweya. Na opačnej strane Connor McDavid prekonal brankára Leonarda Genoniho, ale puk poslal do bezpečia Ramon Untersander. Po nevyužitých šanciach Bo Horvata, Anthonyho Beauvilliera a spomenutého Meiera ešte pred prvou sirénou otvoril skóre Scherwey strelou ponad Kuemperovu lapačku. V úvode druhej časti nepochodil Nino Niederreiter, na opačnej strane neuspel ani Jean-Gabriel Pageau.

Kanade sa podarilo vyrovnať na 1:1 v 28. min zásluhou Bo Horvata, ktorý strieľal cez brániaceho hráča a puk poslal ponad lapačku Genoniho. Švajčiari však vzápätí získali presilovku a Gregory Hofmann v presilovke doťukol za Kuempera prihrávku Kevina Fialu. Gaetan Haas v 45. min využil ďalšiu početnú výhodu Švajčiarov, s favoritom to v tom okamihu vyzeralo zle. Kanaďania svojho súpera zatlačili, ale nedarilo sa im streliť kontaktný gól. Nevyšlo im to ani pri vylúčení Noaha Roda, ale delovka Coltona Parayka v 58. min pri hre Kanady bez brankára už prešla za Genoniho. Power-play Kanaďanov pokračovala, no drvivý tlak už nepremenili na vyrovnanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok