Breivik začal s výpoveďou, svoje útoky označil za premyslené

TA3, TASR
17.4.2012 07:36

Plný opovrhnutia voči svojim obetiam začal dnes nórsky masový vrah Anders Behring Breivik obhajovaciu reč na súdnom procese v Osle. S hrdosťou sa chválil útokmi, pri ktorých vlani v lete zabil 77 ľudí. Označil ich za premyslené a pôsobivé s tým, že by ich spáchal znova.

Breivik v pripravenej výpovedi ostro kritizoval vlády Nórska i ďalších európskych krajín za prijatie imigrácie a multikulturalizmu. Tvrdil, že hovorí ako veliteľ európskeho hnutia odporu a protiislamskej skupiny "Templárski rytieri". Prokurátori uviedli, že takáto skupina neexistuje.

"Uskutočnil som najpremyslenejší a najpozoruhodnejší politický útok spáchaný vlastencom v Európe od druhej svetovej vojny," vyhlásil Breivik s tým, že konal motivovaný "dobrom, nie zlom", aby zabránil väčšej občianskej vojne.

"Áno, urobil by som to znova, pretože zločiny proti môjmu ľudu... sú mnohokrát horšie," povedal 33-ročný pravicový radikál. Sudkyňa Wenche Elizabeth Arntzenová ho viackrát prerušila a vyzvala, aby svoje formulácie zmiernil. Sudcovia a prokurátori ho počúvali s kamennými, vážnymi tvárami.

Breivik má celkovo päť dní na to, aby pred súdom vysvetlil, prečo odpálil bombu vo vládnej štvrti v Osle, kde zahynulo osem ľudí, a následne na neďalekom ostrove Utöya zastrelil 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov. K útokom sa priznal, popiera však trestnoprávnu zodpovednosť s tvrdením, že konal v sebaobrane.

"Útoky z 22. júla boli preventívnym úderom na obranu môjho ľudu, môjho mesta a mojej krajiny," povedal Breivik, podľa ktorého Nórom hrozí, že sa vo vlastnej krajine stanú v budúcnosti menšinou. "Žiadam preto, aby ma uznali nevinným z terajších obvinení," dodal.

Svoj masaker Breivik odôvodnil tým, že v Európe nie je od druhej svetovej vojny skutočná demokracia, verejnosť bola oklamaná a západnú Európu postupne ovládli "marxisti a multikulturalisti". Keďže pokojná revolúcia nie je možná, jedinou možnosťou je násilie, tvrdí Breivik.

"Neboli to žiadne nevinné deti, ale politickí aktivisti, ktorí sa angažovali za multikulturalizmus," povedal obžalovaný o masakre na ostrove Utöya. Keď Breivik prirovnal mládežnícku organizáciu nórskych sociálnych demokratov (AUF) k Hitlerovej mládeži, sudkyňa ho prerušila.

Príbuzní obetí sa sťažovali na dlhú reč Breivika, ktorý pokojným hlasom prečítal 13 strán pripravenej výpovede, a prostredníctvom svojich právnych zástupcov žiadali, aby ju skrátil. Ľudia, ktorí masaker prežili, už predtým vyjadrili obavy, že Breivik využije proces na propagáciu svojich extrémistických názorov. Z tohto dôvodu jeho výpoveď nevysielajú v televízii. Jedny nórske noviny dokonca ponúkli čitateľom na internete možnosť odstrániť zo stránky všetky správy týkajúce sa Breivika. "Vaše zatknutie bude začiatkom fázy propagandy," napísal Breivik v manuáli pre budúcich útočníkov, súčasti svojho 1500-stranového manifestu, ktorý zverejnil na internete. "Váš proces vám poskytne pódium, z ktorého môžete osloviť svet."

Pozrite si rekapituláciu prípadu Breivik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok