Kiska na bezpečnostnej konferencii pomenoval problémy nášho regiónu

TA3 TASR
17.5.2018 12:38

Prezident Andrej Kiska vystúpil na prestížnej bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa tradične koná v Bratislave.V kritickom prejave pomenoval problémy, s ktorými podľa neho bojuje stredná Európa.Na konferencii vystúpil aj šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák.

Bezškrupulózna politika

Problémom strednej Európy, ale aj krajín mimo tohto regiónu, je podľa slovenského prezidenta bezškrupulózna politika, ktorá spôsobuje, že agresívne presadzovanie sebeckých záujmov a porušovanie medzinárodného práva prevládajú nad hodnotami slobody a demokracie. 

Na to, aby sa krajiny vyhli nebezpečenstvu bezškrupulóznej politiky, musia podľa Kisku fungovať základné princípy demokracie - nezávislé médiá, aktívna občianska spoločnosť a silné inštitúcie. Kiska upozornil na to, že sa postupne vytvára klíma, v ktorej sú novinári zobrazovaní ako nepriatelia politickej reprezentácie alebo národa. To sa podľa neho stalo aj na Slovensku. "Novinár, ktorému sa niekto vyhrážal, požiadal autority o pomoc a ochranu a bol ignorovaný. Len preto, že sme až príliš natiahli limity našej citlivosti," povedal Kiska.

Podľa Kisku, naopak, národné záujmy ohrozujú tí, ktorí nahlas hovoria o potrebe chrániť suverenitu krajiny a šíria pri tom hoaxy a propagandu. "Bezškrupulózna politika ťahá celý región strednej Európy dozadu," myslí si Kiska. Ani ekonomický rast podľa neho nepreváži nedostatky demokracie alebo sebecké národné záujmy, ktoré ohrozujú európsky projekt. "K členstvu v EÚ a NATO neexistuje alternatíva," zdôraznil.

Pred Kiskom vystúpil na konferencii minister Lajčák. Svet je podľa neho v súčasnosti plný paradoxov, nikdy sme nežili v takom neistom čase ako v súčasnosti. 

Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol tri trendy, ktorým musí podľa neho spoločnosť momentálne čeliť. Jedným z nich je neistota. "Nevieme, či sa ráno nezobudíme a nebudeme musieť čeliť jadrovému útoku," povedal. Podľa jeho ďalších slov taktiež nevieme, ako sa vyvinie situácia v Sýrii, okolo brexitu, či nás nezasiahne teroristický útok. Ďalšou z výziev súčasnosti sú neobmedzené možnosti. Technológie a digitálna éra spoločnosti podľa Lajčáka umožňujú robiť veci, ktoré boli doteraz nemožné. "Technológia je však aj plná rizík," upozornil šéf slovenskej diplomacie. "Vieme, ako nás môže ohroziť kybernetický útok," zdôraznil.

Svet je podľa Lajčáka v súčasnosti plný paradoxov, a to je tretí trend, ktorému spoločnosť musí čeliť. Nikdy sme nemali taký prístup k informáciám ako v súčasnosti a napriek tomu v spoločnosti prevláda zmätenosť v rôznych otázkach, domnieva sa Lajčák. Preto sú podľa neho dôležité také konferencie, ako je Globsec, kde sa môžu "formovať názory na podobné výzvy" a môžme sa na ne pripraviť.

1000 hostí z celého sveta

Medzi hlavnými tematickými celkami tohtoročného bezpečnostného fóra  figuruje budúcnosť Európskej únie, ale aj otázky tradičnej bezpečnosti v súvislosti so summitom NATO, ktorý sa uskutoční v júli v Bruseli, boj proti terorizmu a vnútorná bezpečnosť či budúcnosť vzťahov Ruska. Ďalšie témy sa týkajú kybernetickej bezpečnosti, technológií a inovácií vrátane umelej inteligencie. Na programe je i debata o spravodlivej globalizácii a budúcnosti svetovej ekonomiky.

Organizátori očakávali účasť približne 140 vystupujúcich z rôznych sektorov, čo je najviac v jeho doterajšej histórii. Naplánované boli tri súbežné programy v samostatných sieňach, ako aj vyše 40 sprievodných podujatí v spolupráci s medzinárodnými partnermi vrátane svetových think-tankov. Celkovo mal Globsec 2018 privítať približne 1000 hostí zo 60-70 krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok