Kim porušil otcovu tradíciu a lieta. Aký odkaz tým posiela svetu?

TA3 ČTK
20.5.2018 19:58

Na rozdiel od svojho otca, ktorý sa bál lietania, severokórejský vodca Kim Čong-un cestoval do čínskeho prístavu Ta-lien na stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom letecky. Stal sa tak prvým vládcom KĽDR po 32 rokoch, ktorý letel do zahraničia.

Kim porušil otcovu tradíciu a lieta. Aký odkaz tým posiela svetu?
SITA/AP

Testuje Kim lesného jastraba?

Od nástupu do úradu koncom roka 2011 Kim niekoľkokrát absolvoval cesty v rámci severokórejského vnútrozemia lietadlom. Jeho najnovšia zahraničná cesta lietadlom nesmerovala príliš ďaleko za hranice KĽDR.

Chcel Kim svojim letom otestovať kapacitu stroja, pretože jeho stretnutie s americkým prezidentom by sa mohlo konať v Singapure? Alebo chcel Kim ukázať, že sa líši od svojho otca, ktorý bol povestný svojou averziou k lietaniu? Alebo bolo stretnutie s čínskym prezidentom také naliehavé, že vylúčili časovo náročnú cestu vlakom?

Kimove oficiálne lietadlo je upravenou verziou sovietskeho Iljušina Il-62. V KĽDR ho nazývajú Čchamme-1, v preklade jastrab lesný, čo je severokórejský národný vták. Podľa juhokórejských médií je lietadlo schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť 900 kilometrov za hodinu a vojde sa do neho asi 200 ľudí. Maximálny dolet sa odhaduje na 9200 kilometrov. Takú ďalekú cestu však tento stroj nikdy nepodnikol.

Letecké fotografie v médiách

Kimova sestra Kim Jo-čong využila lietadlo Čchamme-2, teda rovnaký typ stroja, ako má jej brat, keď sa vydala vo februári do juhokórejského Pchjongčchangu na otvárací ceremoniál zimných olympijských hier. Stala sa tak prvou členkou severokórejskej vládnucej dynastie Kimov, ktorá od kórejskej vojny v rokoch 1950 - 1953 navštívila Južnú Kóreu.

Kim Čong-un v mladosti študoval niekoľko rokov vo Švajčiarsku a predpokladá sa, že v tom období veľakrát cestoval lietadlom. Keď sa stal severokórejským vodcom, štátne médiá informovali o niekoľkých jeho inšpekčných cestách v rámci KĽDR, na ktoré sa vydal letecky.

Severokórejské médiá taktiež zverejnili fotografie, na ktorých je Kim, ktorý sa pozerá z okienka svojho lietadla, ide dole po schodoch a kráča spolu s manželkou Ri Sol-ču po červenom koberci, ktorý prestreli na letiskovej ploche. Ďalšie fotografie zachytávajú Kima v kokpite bojového lietadla.

Strach z výšok a zelené vlaky

Do cudziny naposled letel niektorý z bývalých severokórejských vodcov v roku 1986, keď sa Kim Ir-sen, starý otec Kim Čong-una, vydal do Sovietskeho zväzu.

Otec súčasného severokórejského vládcu Kim Čong-il letel v roku 1965 so svojím otcom Kim Ir-senom na konferenciu do Indonézie. Odvtedy údajne nevstúpil na palubu lietadla pre strach z výšok. Počas svojej vlády v rokoch 1994 až 2011 vykonal približne desať zahraničných ciest, väčšinou do Číny, a celý rad inšpekčných návštev tovární, armádnych zariadení a ďalších miest KĽDR - všetky vlakom.

kimov-vlak_7f000001-6acb-5bc2.jpg

Keď Kim Čong-un v marci navštívil Peking, ktorý je z KĽDR podstatne vzdialenejší ako Ta-lien, cestoval špeciálnym zeleným vlakom, ktorý pripomínal vlaky jeho otca. K návratu z medzikórejského summitu v dedine na hranici oboch Kóreí použil Kim čiernu limuzínu značky Mercedes.

Podľa analytikov je možné, že zatiaľ posledná Kimova cesta lietadlom má ukázať, že severokórejský diktátor je sebavedomý vodca, ktorý spĺňa medzinárodné štandardy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok