Slovensko po súboji s Bieloruskom na MS končí, v zápase padlo 11 gólov

TA3 SITA
15.5.2018 19:02

Slovenská hokejová reprezentácia ukončila svoje účinkovanie na 82. majstrovstvách sveta v Dánsku triumfom 7:4 nad výberom Bieloruska. Najlepším hráčom zápasu v slovenskom tíme sa stal dvojgólový Tomáš Jurčo, ale skúsený útočník Ladislav Nagy sa zaskvel 5 asistenciami.

Slovensko po súboji s Bieloruskom na MS končí, v zápase padlo 11 gólov
TASR/Martin Baumann

Skóre otvoril Bakoš

Zverenci trénera Ramsaya v kodanskej Royal Arene v siedmich zápasoch nazbierali 11 bodov a v tabuľke základnej A-skupiny obsadili prvé nepostupové 5. miesto. Na prienik do štvrťfinále potrebovali o dva body viac, štvrtí Švajčiari ich získali dvanásť a vzájomný duel hovoril v ich prospech.

Vo štvrťfinále MS boli Slováci naposledy predtým v roku 2013. O tom, či v konečnom účtovaní obsadia na MS 2018 deviate alebo desiate miesto, rozhodne večerný súboj B-skupiny medzi Dánskom a Lotyšskom. Bielorusi zostali poslední bez bodu a minimálne na jeden rok opúšťajú elitnú divíziu MS v hokeji,

Skóre duelu otvoril už v osemnástej sekunde Martin Bakoš, v jedenástej minúte v presilovke zvýšil na 2:0 Tomáš Jurčo tečom Bakošovej strely. Od začiatku druhej tretiny chytal za Slovákov Marek Čiliak, pretože Patrik Rybár sa zranil. Bielorusom sa v druhej časti podarilo vyrovnať, keď Čiliaka prekonal v oslabení Alexander Kitarov a v presilovke Charles Linglet. V tretej časti poslal tím SR do vedenia Martin Bakoš, ale Jevgenij Kovyršin vzápätí upravil na 3:3. V presilovke potom skóroval Pavel Vorobej a Bielorusi prvý a posledný raz v zápase viedli. Tomáš Jurčo však vzápätí vyrovnal na 4:4 a v záverečných 5 minútach strhli víťazstvo na slovenskú stranu Marek Hovorka, Marek Ďaloga a Michal Krištof.

V 33. vzájomnom zápase sa zrodil 19. triumf Slovákov, ďalších jeden duel sa skončil nerozhodne a Bielorusi uspeli trinásťkrát.

Slováci boli aktívnejší

Slovákom vyšiel vstup do súboja famózne a hneď v prvom striedaní sa ujali vedenia. Puk z hokejky M. Bakoša skončil už v osemnástej sekunde v hornom rohu Trusovej bránky. Slovenskí hokejisti boli aktívnejší, ale výraznejšie šance neprichádzali. V komornej atmosfére sa potom tím spod Tatier ubránil presilovke súpera pri vylúčení L. Nagya. Na 2:0 zvýšil v početnej výhode Tomáš Jurčo, ktorý pred Trusom tečoval pohotovú strelu M. Bakoša. V ďalšej presilovke súpera Patrik Rybár zneškodnil veľkú šancu Šarangoviča, poradil si aj s pokusom Levšu.

O začiatku druhej tretiny zraneného Patrika Rybára nahradil v bránke tímu SR Marek Čiliak. Ten si udržal čisté konto pri vylúčení obrancu Grmana, na opačnej strane pálil Graňák iba do brániaceho bieloruského hráča. Slováci sa potom ubránili v ďalšom oslabení, no inkasovali pri vlastnej presilovke, keď Kitarov premenil sólo od červenej čiary. Na 2:2 vyrovnal v početnej výhode Linglet, keď puk jeho hokejky Levšu tečoval za Čiliaka.

Trojica najlepších

V 43. min mal rozdielový gól na hokejke D. Bondra, ale jeho pokus po prihrávke od Buca zneškodnil Trus. Častočne odkrytú bránku súpera potom netrafil Svitana, na opačnej strane Čiliaka zachránila pri šanci Drozda pravá žŕdka. Čo sa predtým nepodarilo D. Bondrovi či Svitanovi, vyšlo M. Bakošovi a v 47. min viedli Slováci 3:2. O ďalších 44 sekúnd však už bolo vyrovnané, keď Kovyršin zakončil po prihrávka Suška spoza bránky. Vylúčenie Marcinka o dve minúty neskôr potrestal Pavel Vorobej, no vzápätí kontroval Jurčo gólom na 4:4 po prihrávke od M. Bakoša spoza bránky.

Vrece s gólmi sa sypalo ďalej a v prospech Slovákov. Krištof bekhendom našiel Hovorku, ktorý zblízka usmernil puk medzi betóny bieloruského brankára - 5:4. Neskôr ešte Marek Ďaloga z trestného strieľania šikovne pomedzi betóny Trusa zvýšil na 6:4. Keď sa už zdalo, že sa skóre nebude meniť, Michal Krištof 18 sekúnd pred koncom tretej tretiny pečatil na 7:4 pre Slovensko. Po zápase vyhlásili aj trio najlepších slovenských hráčov na MS 2018. Stali sa nimi brankár Marek Čiliak, obranca a zároveň kapitán Andrej Sekera a skúsený útočník Ladislav Nagy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok