Kiska končí, ale neodchádza. Strany reagujú a avizujú kandidátov

TA3 SITA TASR
15.5.2018 13:54

Andrej Kiska potvrdil kuloárne informácie a oznámil, že nebude opäť kandidovať na post prezidenta. Argumentoval rodinou, ktorú nemožno odsúvať a prisľúbil, že bude rozmýšľať, ako sa pozitívne angažovať vo verejnom živote. Strany na oznámenie populárneho prezidenta čakali mesiace a teraz začali avizovať predstavenie svojich prezidentských kandidátov. Pozrite si reakcie politického spektra na Kiskovo vyhlásenie.

Premiér Kiskove kroky nehodnotí

Premiér Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Andreja Kisku, že toto volebné obdobie bude jeho posledné vo funkcii prezidenta SR a želá mu veľa šťastia. Podľa vlastných slov mu však neprináleží hodnotiť jeho ďalšie kroky. "Teším sa na súťaž nových kandidátov, ktorí sa budúcu jar pobijú o prezidentské kreslo," povedal.

"Neviem, či má pán prezident záujem priamo nejakú politickú stranu založiť, ak dal jasne najavo, že jeho rozhodnutie vyplýva aj z jeho potreby tráviť viac času s rodinou. Byť premiérom je totiž úplne iné, ako byť prezidentom, čo sa týka potreby byť v práci deň a noc aj víkendy," poznamenal s tým, že už môže hovoriť z vlastnej skúsenosti. Dodal, že si vždy bude ctiť vzťahy troch najvyšších ústavných činiteľov bez ohľadu na to, kto na ich stoličkách sedí.

Rozumná alternatíva na voľbu?

Šéf parlamentu a koaličnej SNS Andrej Danko vníma vyjadrenie prezidenta ako jeho osobné rozhodnutie a berie ho na vedomie. Ako povedal, ak by Kiska založil novú politickú stranu, verí, že konečne voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať rozumnú alternatívu na voľbu.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár berie rozhodnutie prezidenta o nekandidovaní v budúcoročných prezidentských voľbách na vedomie. Ako uviedol Bugár, k prípadným iným politickým aktivitám Kisku sa nevie vyjadrovať. Most-Híd podľa Bugára nezávisle od rozhodnutia Kisku hľadá vhodného prezidentského kandidáta. „Začiatkom júna máme republikový snem, na ktorom chceme oznámiť jeho meno,“ povedal Bugár.

Nezopakovať situáciu z roku 2004

"Chápeme dôvody, pre ktoré sa Andrej Kiska rozhodol nekandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách," reaguje opozičná SaS, ktorá oceňuje, že svoje neľahké rozhodnutie oznámil hneď, ako k nemu definitívne dospel.

"Pre stranu SaS je teraz podstatné, aby sa na budúci rok nezopakovala situácia z roku 2004, keď do druhého kola postúpili Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič – symboly krajne skompromitovaného HZDS – a demokratická verejnosť zostala z takéhoto ničotného výberu frustrovaná. Preto považujeme za kľúčové, aby dnešné opozičné sily, ideálne spoločne, ponúkli občanom Slovenska jedného nestraníckeho kandidáta, ktorý svojím životným príbehom dokazuje svoju bezúhonnosť, zmysel pre spravodlivosť a bude dôstojne reprezentovať Slovensko doma i v zahraničí. Strana SaS rokovanie na túto tému začne s opozičnými stranami v najbližších dňoch," uvádzajú sulíkovci.

"Na jednej strane mi je ľúto, že Andrej Kiska sa rozhodol viac nekandidovať na funkciu prezidenta. Na strane druhej som rád, že sa rozhodol aj po skončení svojho mandátu naďalej aktívne napomáhať k očiste slovenskej politiky," uvádza sa v reakcii šéfa OĽaNO Igora Matoviča.

Hnutie Sme rodina by malo svojho prezidentského kandidáta predstaviť koncom mája, uviedol predseda Boris Kollár. Kiskovo vyjadrenie podľa Kollára potvrdilo kuloárne informácie, ktoré sa už medzi politikmi šírili. Prezident podľa Kollára zrejme podporí vybraný politický subjekt, alebo sa na ňom bude priamo zúčastňovať.

Blaha: Slovensko jasá

Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, o ktorom sa v súvislosti s kandidatúrtou dlhšie špekulovalo, zopakoval, že o post hlavy štátu nezabojuje. Ako povedal novinárom, toto jeho rozhodnutie neovplyvní ani rozhodnutie Andreja Kisku.

Kiska prvýkrát "potešil" predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti za Smer Ľuboša Blahu. Ako povedal, "všetky jeho sladké rečičky okolo sú zbytočné, Kiska konečne pochopil, že neustojí tlak, ktorý voči nemu rastie pre jeho podvody". „Kiska bol najhorší prezident SR v našich moderných dejinách. Na úbohé politikárčenie zneužil dokonca aj vraždu. A kopal do svojej vlasti, opakovane a surovo. Robil zlé rozhodnutia, horšie rozhodnutia a najhoršie rozhodnutia. Nič iné. Trvalo to niekoľko rokov, kým sa prihodilo, že Kiska prijal konečne múdre rozhodnutie - rozhodnutie, že skončí,“ vyhlásil Blaha, podľa ktorého "americká ambasáda prichádza o hlavu štátu, no Slovensko jasá".

Najlepší prezident, akého sme mali

"Nebude prezident, bude premiér." Takto okomentoval rozhodnutie prezidenta predseda KDH Alojz Hlina. Dodal, že možno to bude riešenie pre dnešnú situáciu. "Minimálne to stojí za zodpovednú úvahu," doplnil Hlina.

Zakladateľa neparlamentnej strany Spolu Miroslava Beblavého mrzí, že Kiska nebude kandidovať. "Zároveň si však vážim, že chce svoj vysoký kredit naďalej využívať pre dobro Slovenska a silou svojej osobnosti spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne," uviedol vo svojom stanovisku, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook.
Dodal, že jeho strana sa s týmto cieľom stotožňuje. "Naša krajina potrebuje hlboké zmeny. Verím, že náš prezident pomôže zásadnej zmene spôsobu vládnutia na Slovensku," dodal.

"Andrej Kiska je najlepší prezident, akého sme kedy mali. Urobil pre Slovensko viac, než väčšina parlamentných strán dokopy. Preto je skvelé, že Andrej Kiska neodchádza z  verejného života, aj keď nebude druhýkrát kandidovať na funkciu prezidenta. Cítime to rovnako ako on: Slovensko potrebuje radikálnu zmenu. Potrebuje novú politiku, nových lídrov, nové ciele. Rovnako ako prezident sme netrpezliví, sklamaní z vlády aj opozície. Preto sme stáli na námestiach, a preto budujeme Progresívne Slovensko. Čokoľvek Andrej Kiska urobí po odchode z funkcie, dúfame, že bude súčasťou zmeny, ktorá konečne posunie Slovensko vpred," uvádza sa vo vyhlásení Progresívneho Slovenska.

Hlava štátu svoje rozhodnutie opiera o viaceré okolnosti. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje. Politický zápas, ktorý začal svojím vstupom do politiky, nepovažuje za skončený. Chce premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru veľkej časti verejnosti. Chce prispieť k začiatku novej politickej éry na Slovensku. Prezidentské voľby budú na jar 2019.

Parlamentné politické strany Smer-SD, SNS, Most-Híd, SaS, OĽaNO a Sme rodina ešte stále nepredstavili svojich prezidentských kandidátov. O menách väčšina diskutuje, niektoré už rozhodli a kandidáta predstavia čoskoro. Záujem o palác už prejavili Radovan Znášik, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník a politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár. Predbežný záujem mal deklarovať aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. O post sa hlásil aj finančník Imrich Béreš, ale z jeho vyjadrení vyplýva, že napokon zrejme kandidovať nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok