Drahé a zastarané? Kdeže, lietadlové lode sú zbraňou budúcnosti

TA3 ČTK
26.5.2018 19:58

"Drahé", "zraniteľné" aj "zastarané" voči novým hrozbám - lietadlové lode sú často terčom kritiky. Stále však okúzľujú, aspoň pokiaľ veríme mnohým štátom, ktoré sú ochotné investovať do tohto nástroja vojenskej a diplomatickej moci, píše agentúra AFP v súvislosti so skúškami druhej čínskej lietadlovej lode a súčasne prvej lietadlovej lode, ktorú Čína sama navrhla a postavila.

Drahé a zastarané? Kdeže, lietadlové lode sú zbraňou budúcnosti
SITA/AP

Demonštrácia sily, atribút moci

"Úmrtný list pre lietadlové lode sa neprestáva vypisovať a prepisovať, lietadlové lode však tvrdohlavo odmietajú zomrieť, hoci niektorí ich považujú za zastarané alebo o nich hovoria ako o lapačoch striel," tvrdí expert Richard Bitzinger z Rajaratnam School of International Studies v Singapure. "V nasledujúcich desaťročiach môžeme očakávať, že počet týchto lodí stúpne, rovnako ako počet krajín, ktoré ich budú v ázijsko-tichomorskej oblasti využívať," uvádza v správe.

"V súčasnosti sú všetky veľmoci, s ktorými sa počíta, alebo ktoré chcú, aby sa s nimi počítalo, vybavené lietadlovými loďami, alebo sa usilujú, aby si ich zaobstarali. Pritom sa štáty snažia čo najskôr ovládnuť čo najviac voľného priestoru," zdôraznil penzionovaný francúzsky admirál Alain Coldefy, riaditeľ časopisu Défense National.

Z operačného hľadiska ponúka lietadlová loď a jej sprievodná skupina podľa admirála široké možnosti pre demonštráciu sily, ktorá kedykoľvek môže zasadiť "prvý úder". Je aj silným politickým nástrojom, ktorý dovoľuje vysielať silné diplomatické signály a konať nezávisle od dobrej vôle štátov. "Neexistuje žiadna viditeľnejšia známka strategickej moci," tvrdí kapitán americkej letadlovej lode USS Bush Sean Bailey.

theodore-roosevelt_7f000001-5539-252c.jpg

Lietadlové superlode USA

Spojené štáty vlastnia  jedenásť lietadlových lodí, čo im umožňuje mať na mori operačný zväz v ktoromkoľvek kúte zemegule. V snahe udržať si nadvládu, investovalo americké námorníctvo do novej triedy "lietadlových superlodí" s výtlakom 100.000 ton, ktoré sú schopné niesť 90 stíhačiek a bezpilotných lietadiel. Prvá z nich, USS Ford, stála 14 miliárd dolárov.

Francúzsko, ktoré ako jediná krajina okrem USA disponuje lietadlovou loďou s jadrovým pohonom a s katapultmi, sa chystá spustiť štúdie k prípravám na jej nástupcu v roku 2040. Veľká Británia sa rozhodla postaviť dve lietadlové lode pre lietadlá s kolmým štartom. Prvá z nich je už v prevádzke. Dve ďalšie európske krajiny, Taliansko a Španielsko, majú každá po jednej malej lietadlovej lodi.

Expanzívne ambície Číny

Ázia nezaostáva. India by mala mať do desiatich rokov tri jadrové lode. Peking, ktorý má expanzívne ambície v Juhočínskom mori a chce rozšíriť svoju základňu v Pacifiku, má v súčasnosti k dispozícii len jednu lietadlovú loď v operačnej prevádzke, a tá bola vyrobená ešte v niekdajšom Sovietskom zväze. Čína sa však po prvý raz pustila do výstavby ďalšej lode vybavenej rampou namiesto katapultu.

Špekuluje sa o možnej stavbe ďalšej čínskej lietadlovej lode, ktorá by mala mať katapulty, ktoré by lietadlám umožnili niesť viac výzbroje aj paliva na ďalšie lety.

Západné námorníctva sú však odhodlané čeliť čínskym nárokom v oblastiach, ktoré majú byť prístupné všetkým. Washington a Paríž už reagovali vyslaním vojenských lodí do Juhočínskeho mora. Londýn, vyzbrojený novými lietadlovými loďami, sľúbil, že urobí to isté.

"Jednou z prvých vecí, ktoré urobíme s našimi dvoma novými kolosálnymi lietadlovými loďami bude, že ich vyšleme do tejto oblasti, aby sme vyjadrili našu oddanosť slobode plavby po týchto námorných trasách, ktoré sú životne dôležité pre svetový obchod," upozornil v júli 2017 britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok