Demonštranti vyhrali, nový arménsky premiér je symbolom nádeje

TA3 TASR
8.5.2018 12:45

Arménsky parlament zvolil za nového premiéra kaukazskej krajiny opozičného politika Nikola Pašinjana, ktorý viedol rozsiahle protivládne protesty z uplynulých týždňov.

Pašinjana pri hlasovaní podporilo 59 poslancov, proti jeho nominácii sa ich vyslovilo 42. Jeho zvolenie odstránilo jednu z prekážok, ktoré stoja v ceste riešeniu politickej krízy, avšak väčšinu v parlamente bude mať naďalej doterajšia vládna Republikánska strana Arménska, proti ktorej Pašinjan vystupoval.

Na námestí v centre Jerevanu oslavovali zvolenie Pašinjana desaťtisíce jeho stúpencov. Mnohí z nich boli oblečení v bielom ako symbole nádeje, že nová vláda prinesie krajine pozitívne zmeny. Pred týždňom ešte Pašinjana parlament nezvolil, hoci bol jediným kandidátom na nového predsedu vlády. V snahe upokojiť situáciu republikáni neskôr oznámili, že podporia takého kandidáta, ktorého nominuje tretina poslancov, pričom vlastného kandidáta do volieb nepostavia, čo fakticky Pašinjanovi zaručilo zvolenie.

armenia-politics-11750-60e3f20ca18b459099d687aaeba252ce_7f000001-7f83-5b2b.jpg

Protesty v Arménsku vypukli v apríli po tom, ako dlhoročného prezidenta Serža Sarkisjana nominovali a neskôr v parlamente zvolili za premiéra. Jeho presun na posilnený post predsedu vlády kritici vnímali ako snahu predĺžiť jeho zotrvanie pri moci. Sarkisjan po niekoľkých dňoch z funkcie premiéra odstúpil pod tlakom demonštrácií, ktoré sa zamerali aj na nespokojnosť obyvateľov s chudobou a korupciou v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok