Beblavý kritizuje najpomalší rast miezd vo V4, navrhol riešenie

TA3 TASR
4.5.2018 13:35

V roku 2017 rástli slovenské mzdy najpomalšie spomedzi krajín V4, hoci produktivita práce bola na Slovensku vlani najvyššia. Na tlačovej konferencii v Bratislave to zdôraznil nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Beblavý.

Beblavý kritizuje najpomalší rast miezd vo V4, navrhol riešenie
SITA/Branislav Bibel

Zodpovednosť pripisuje vláde

Podľa neho je to dôkaz o tom, že výkon slovenskej ekonomiky sa nepremieta dostatočne do ekonomickej situácie ľudí. Podľa údajov z národných štatistických úradov krajín V4 rástli podľa poslanca platy v minulom roku najviac v Maďarsku, zvýšili sa o 13 %. V Českej republike to bolo o 7,2 %, v Poľsku o 6,1 % a na Slovensku o 4,6 %.

Beblavý to pripisuje vládam Smeru-SD a navrhuje viaceré opatrenia. Napríklad by podľa neho pomohlo, keby išiel verejný sektor príkladom a ponúkal by ľuďom slušné mzdy, alebo by sa znížili dane a odvody najmä pre nízkopríjmových pracujúcich.

V súčasnosti totiž podľa Beblavého funguje v mnohých mestách a regiónoch Slovenska jeden veľký súkromný zamestnávateľ a popri ňom sú už len verejní zamestnávatelia, a potom drobní živnostníci a podnikatelia. To podľa poslanca znamená, že pokiaľ verejný sektor platí slabo, teda platí na úrovni minimálnej mzdy, a niekedy aj pod ňou, súkromný zamestnávateľ nemá dôvod bojovať o ľudí, pretože mu stačí ponúkať tiež málo.

Viac z ceny práce

"My preto hovoríme už viac ako rok, že štát by mal začať platiť slušné mzdy aj v Humennom, aj v Poprade, aj v Rimavskej Sobote a samozrejme aj v Bratislave. Pretože to bude potom vytvárať tlak na zamestnávateľov v týchto regiónoch, aby aj oni v súlade s rastom produktivity práce zvyšovali mzdy," opísal Beblavý.

Zároveň by podľa neho mali mať ľudia viac z rastu ceny práce. Pretože štát síce podľa Beblavého dvíha cenu práce, aj keď pomaly, ale z ceny práce si berie veľmi veľa. Najmä pri nízkych príjmoch. "Pri nízkych príjmoch si z rastu minimálnej mzdy berie najväčšiu sumu pravdepodobne v EÚ," konštatoval poslanec. Nebol podľa vlastných slov schopný nájsť štát, kde je to horšie.

Chce znížiť odvody

"Preto predkladáme a budeme prekladať návrhy aj na to, aby sa znížili odvody a dane najmä pre nízkopríjmových ľudí," avizoval Beblavý. Ministerstvo financií aj lídri koalície totiž podľa neho hovoria, že majú obrovský balík peňazí. "Len debatujú, do akej nezmyselnosti typu mladomanželských pôžičiek to idú dávať. My si myslíme, že najlepšie je to investovať do ľudí cez vyššie mzdy a nižšie dane pre bežných pracujúcich ľudí," opísal.

Pripomenul zároveň, že rastu miezd by mohlo pomôcť aj opatrenie, ktoré presadil a platí od 1. mája tohto roka. Ide o zverejňovanie pracovných inzerátov aj so mzdami. "Vidíme, že to vyvoláva oveľa väčšiu súťaž medzi zamestnávateľmi o zamestnancov v oblasti platov," dodal Beblavý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok