Víno pre mamičky: vtipy, ktoré možno nie sú až také nevinné

TA3 ČTK
5.5.2018 19:58

Sociálne siete sú plné obrázkov vyčerpaných žien, ktoré popíjajú víno z gigantických pohárov. Obrázky dopĺňajú popisky ako "ak to vezmem technicky, tak vlastne nepijem sama, keď sú doma deti". Víno sa označuje ako "šťava pre mamku" a nalieva sa ako "víno o piatej" - čo má byť v tomto kontexte moment, na ktorý sa všetky matky tešia, aby zmiernili stres z detí, píše Chicago Tribune.

Víno pre mamičky: vtipy, ktoré možno nie sú až také nevinné
SITA/AP

Sociálne siete plné obrázkov

Facebook, Twitter, Instagram, filmy, televízia aj regály v obchodoch. Všade tam sa zakorenilo všeobecné presvedčenie, že je prijateľné, pravdepodobné a zábavné, ak si matky doprajú pohár vína, alebo aj viac, aby zvládli deň. Mnoho žien, ktoré zdieľajú tieto obrázky, nemá s alkoholom žiadny problém. Napriek tomu odborníci na závislosti a s nimi ženy, ktoré si prešli alkoholizmom, varujú, že tento trend bagatelizuje riziká nadmernej konzumácie alkoholu.

"Víno pre mamičku sa stalo trendom populárnej kultúry, marketingovým snom aj hashtagom," zhrnula doktorka Crystal Tennille Clarková, psychiatrička lekárskej fakulty Severozápadnej univerzity, ktorá sa špecializuje na zdravie žien. "Myslím si, že strácame pojem o tom, aký veľký problém môže alkohol predstavovať. Mnoho ľudí, či už ženy alebo muži, podceňujú riziká pitia."

Produkty priamo na mieru

Hollywood tento príbeh neustále priživuje a celebrity ho rady prijímajú. Dôkazom je napríklad film Matky rebelky a jeho pokračovanie, ktoré ospevuje popíjaciu kultúru matiek. Herečka Gabrielle Unionová nedávno vydala knihu esejí s názvom Budeme potrebovať viac vína. A Kelly Clarksonová moderuje na Instagrame reláciu nazvanú Minútka s pohárom vína.

Na tomto trende zarábajú marketingoví odborníci, ktorí na trh uvádzajú produkty ako utierky a domáce doplnky s nápismi, ktoré sa točia okolo "šťavy pre mamky". A predávajú sa dokonca aj značky vín, ktoré majú slovo "mama" priamo v názve.

Exalkoholičky sa nesmejú

Ženy, ktoré bojovali so závislosťou na alkohole, nepovažujú medializovaný obraz popíjajúcich matiek vôbec za vtipný. K takýmto ženám patrí napríklad Kelley Kitleyová, ktorá bola zdanlivo úspešnou manželkou a matkou štyroch detí. Mala vlastnú prax zameranú na sociálnu prácu a behala maratóny. Ale popri tom bola aj alkoholičkou.

Detstvo strávila v bare svojich rodičov v Lincoln Parku, kde na vlastné oči videla následky nadmerného pitia. A sľúbila si, že tento problém sama mať nikdy nebude. V dospelosti nemala problém vzdať sa alkoholu počas tehotenstva, pôstu, alebo jednoducho len preto, aby zistila, či to dokáže. Napriek tomu sa u nej príležitostný pohár vína s priateľmi zmenil na jednu fľašu denne.

Nebezpečený pohár denne

Kelley Kitleyová má 40 rokov a už päť rokov abstinuje. Uviedla, že jej trvalo dosť dlho, kým si uvedomila, že má problém a musí vyhľadať pomoc. "Pripadalo mi, že pijú všetci," povedala. "A najviac zamestnané matky ako ja," dodala.

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že u žien je už jeden pohár vína denne podľa Strediska pre kontrolu chorôb považovaný za stredne silné pitie, uviedla Clarková. "Väčšina ľudí to nevie. Zvyčajne si myslia, že sa tým len odreagujú po celom dni," dodala. "Konzumácia alkoholu môže byť zábavná, pokiaľ ostane v spoločenskej rovine a pokiaľ si človek dáva pozor a pije zodpovedne."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok