Na Kimov sľub má dohliadať OSN, požiadal o to juhokórejský prezident

TA3 TASR
1.5.2018 17:02

Juhokórejský prezident Mun Če-in požiadal Organizáciu Spojených národov, aby sa zapojila do overovania toho, či Severná Kórea dodrží prísľuby denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. S odvolaním sa na prezidentský úrad v Soule o tom informovala agentúra Jonhap.

Na Kimov sľub má dohliadať OSN, požiadal o to juhokórejský prezident
SITA/AP

Mun Če-in podľa svojho hovorcu odovzdal takýto odkaz generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, s ktorým viedol polhodinový telefonický rozhovor. Prezident sa zmieňoval o prísľube Pchjongjangu, že uzavrie svoj hlavný jadrový testovací areál, v ktorom izolovaná krajina skúšobne odpálila šesť nukleárnych bômb.

Požiadal tiež OSN, aby monitorovala realizáciu jeho dohody z nedávneho summitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom o premene demilitarizovanej zóny medzi oboma kórejskými štátmi na mierovú zónu. Kim na rokovaniach s Munom v dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne povedal, že jeho režim vyradí z prevádzky nukleárne zariadenia v stredisku Pchunggje na severovýchode KĽDR a pozve expertov a novinárov z Južnej Kórey a USA, aby tento proces sledovali.

"Privítal by som, keby OSN vydala vyhlásenie na podporu deklarácie z Pchanmundžomu prostredníctvom Valného zhromaždenia alebo Bezpečnostnej rady," povedal Mun Če-in šéfovi svetovej organizácie. Guterres reagoval, že je pripravený spolupracovať v tejto záležitosti, keďže dúfa, že bude môcť podporiť snahy o dosiahnutie mieru v Kórei.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok