Kapitán Dragan nariadil mučenie Chorvátov, tí ho teraz odsúdili

TA3 SITA
27.9.2017 11:01

Súd v chorvátskom Splite odsúdil bývalého veliteľa srbských polovojenských jednotiek Dragana Vasiljkoviča za vojnové zločiny. Mužovi známemu aj ako Kapitán Dragan udelil 15-ročný trest vo väzení. Vasiljkovič sa zločinov dopustil počas chorvátskej vojny za nezávislosť v rokoch 1991 - 1995.

Kapitán Dragan nariadil mučenie Chorvátov, tí ho teraz odsúdili
SITA/AP

Šesťdesiatdvaročný Vasiljkovič sa vojnových zločinov dopustil tým, že v meste Knin nariadil svojim podriadeným mučenie zajatých chorvátskych vojakov a zorganizoval útok na mesto Glina, pri ktorom zomreli dvaja civilisti. V prípade mučenia a vraždy dvoch chorvátskych vojakov v ďalšej obci v roku 1993 ho súd zbavil viny.

Proces s Vasiljkovičom trval rok a vypovedalo počas neho približne 60 svedkov, ktorí hovorili o jeho agresívnom správaní. Odsúdený však tvrdil, že je nevinný a proces nazval "utláčateľským a fašistickým". Vasiljkovič sa proti verdiktu plánuje odvolať, uviedli jeho právnici.

Bývalého veliteľa, ktorý má srbské aj austrálske občianstvo, zadržali v roku 2006 v Austrálii na základe medzinárodného zatykača. Vasiljkovič v tom čase pracoval ako inštruktor golfu, pričom vystupoval pod menom Daniel Snedden. Do Chorvátska ho austrálske úrady vydali v roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok