Bruselský tlak je účinný, firmy odchádzajú z daňových rajov

TA3 SITA
23.4.2018 13:41

Slovenské firmy odchádzajú z daňových rajov. Počet spoločností so sídlom v cudzine od začiatku roka klesol. Jedným z dôvodov môže byť aj tlak Bruselu na daňové raje, či slovenský register skutočných vlastníkov firiem. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode.

Podľa údajov spoločnosti malo koncom marca majiteľa v daňovom raji 4 752 slovenských firiem, čo je o 44 menej ako koncom roka 2017, kedy bol ich počet na rekordnej úrovni. Najväčší pokles v poslednom kvartáli zaznamenali Spojené štáty americké. Počet slovenských firiem s majiteľmi z tejto destinácie oproti koncu vlaňajška klesol o 19 na 970 spoločností. Znížil sa aj počet firiem s vlastníkmi na Seycheloch o 11, v Holandsku o sedem a na ostrove Man o päť. Miernejšie poklesy sa zaznamenali aj v ďalších destináciách.

Naopak vzrástol počet firiem s vlastníkmi v Spojených arabských emirátoch o tri na 160. Oproti koncu minulého roka stúpol aj počet firiem s majiteľmi z Hongkongu, Lotyšska a Luxemburska. Vo všetkých prípadoch zhodne o dve spoločnosti.

Počet slovenských firiem v daňových rajoch pritom podľa údajov Bisnode naposledy klesol vlani v lete. "Tlak na daňové raje zo strany Európskej únie, prelomenie bankového tajomstva, či vybudovanie registra skutočných vlastníkov firiem – aj toto všetko môže byť dôvodom, prečo počet spoločností v rajoch klesá," uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok