Môže k nám prísť piata automobilka, bojujú o ňu na východe

TA3 TASR
23.4.2018 12:56

V priemyselnom parku pri Košiciach môže vzniknúť piata automobilka. O investíciu čínskeho producenta áut Zhi Dou už Slovensko súperí len s Rumunskom, zároveň o rozšírení výroby uvažuje aj BMW. O miesto v novej priemyselnej zóne môže mať záujem aj čínsky gumárenský gigant LingLing.

Môže k nám prísť piata automobilka, bojujú o ňu na východe
SITA/AP

V súťaži o čínsku investíciu má Rumunsko výhodu v podobe dotácií. Pre potenciálnych investorov ponúka podporu až do výšky 50 percent investície, slovenská hranica je 35 percent. Konečné rozhodnutie má automobilka oznámiť na jeseň. O závode BMW na Slovensku sa hovorilo v minulosti a automobilka informácie vždy dementovala. Tento rok hovorkyňa automobilky Sandra Schillmöller informovala, že BMW priebežne zvažuje, ktoré krajiny sú vhodné pre budúcu produkciu. Rozšírenie na Slovensko nevylúčila.

Vláda v piatok schválila zablokovanie pozemkov v novom strategickom parku pri Košiciach. To znamená, že v prípade príchodu investora bude môcť štát tieto pozemky vyvlastniť. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Petra Žigu sú zatiaľ v hre piati investori. Celková plocha priemyselnej zóny je 250 hektárov, takže by sa do nej malo zmestiť aj viacero firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok