Iránsky prezident sa zastal žien: Mravnosť sa nedá šíriť násilím

TA3 TASR
22.4.2018 20:01

Iránsky prezident Hasan Rúhání kritizoval násilné zásahy mravnostnej polície voči ženám, ktoré nedodržujú islamské predpisy ohľadne obliekania. Informovalo o tom Rádio Slobodná Európa s odvolaním sa na sobotňajšie správy iránskych médií.

Iránsky prezident sa zastal žien: Mravnosť sa nedá šíriť násilím
SITA/AP

"Mravnosť sa nedá šíriť za pomoci násilia," vyhlásil Rúhání v prejave, ktorý odvysielala iránska štátna televízia. Podľa prezidenta nemožno cnostné správanie vynucovať tak, že sa na ulici "zdrapia ľudia za golier". Rúháního slová odzneli po tom, ako príslušníčky iránskych tzv. mravnostných jednotiek zbili ženu, ktorá nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou a bránila sa zadržaniu. Video z tohto incidentu sa objavilo vo štvrtok na sociálnych sieťach a spôsobilo v Iráne značný rozruch.

Prezident túto udalosť vo svojom vystúpení priamo nespomenul. Minister vnútra Abdolrezá Rahmání Fazlí predtým nariadil dôkladné vyšetrenie natočeného zásahu. Príslušníčke mravnostnej polície, ktorá sa počas zásahu dopustila násilia, bol pozastavený výkon služby.

V Iráne platí islamom predpísaný spôsob obliekania už od revolúcie z roku 1979, zahŕňa pritom napríklad zahalené vlasy, krk a poprsie a voľné dlhé šaty. Šéf teheránskej polície generál Hosejn Rahímí vlani v decembri uviedol, že teheránska polícia už nebude zatýkať ženy, ktoré tento predpis nedodržiavajú. Iránskym bezpečnostným silám a súdnictvu však stále dominujú konzervatívci, preto nie je jasné, nakoľko sa táto zmena uplatňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok