Na Hitlerove narodeniny sa stretávajú stovky európskych neonacistov

TA3
21.4.2018 21:59

Nemecká polícia zasahovala v sobotu v mestečku Ostritz vo východnom Sasku, kde sa na rockovom festivale s názvom Schild und Schwert (Štít a meč) zišlo okolo 1500 neonacistov z Nemecka a východnej Európy.

Policajti zaistili tričká a banery s nápisom "Bezpečnostná služba Árijské bratstvo" doplnené dvoma prekríženými ručnými granátmi, ktoré nosili aj členovia usporiadateľskej poriadkovej služby. Prokuratúra v Görlitzi to posúdila ako naplnenie skutkovej podstaty trestného činu použitia symbolov protiústavných organizácií a požiadala príslušný okresný súd o vydanie príkazu na ich zhabanie, informoval denník Mitteldeutsche Zeitung.

Úrady sa snažili obmedziť rozsah neonacistického festivalu nahláseného predsedom ultrapravicovej Národnodemokratickej strany v spolkovej krajine Durínsko Thorstenom Heisem rôznymi nariadeniami a kontrolami. Okrem iného bol vydaný prísny zákaz konzumácie alkoholu pre celý areál, kde sa festival konal, čo mnohí jeho účastníci vyriešili tak, že si v supermarkete kúpili pivo, ktoré hneď vypili.

Neonacisti sa začali v mestečku pri poľských hraniciach, presnejšie v areáli tamojšieho hotela Neisseblick, zhromažďovať už v piatok. Situácia v noci na sobotu bola pokojná a polícia riešila len dva priestupky. Už začiatkom apríla protestovali proti festivalu v spoločnom vyhlásení starostovia 40 obcí Horného Lužicka. Doteraz najväčší legálny hudobný festival neonacistov v Nemecku sa konal vlani v lete, keď sa v durínskom meste Themar zišlo až 6000 ľudí. Kritici vtedy požadovali, aby rockové koncerty organizované krajnou pravicou neboli klasifikované ako politické demonštrácie, ktoré spadajú pod zákon o slobode zhromažďovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok