Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pevnejší a vodotesnejší betón vďaka recyklovanému odpadu z dreva

Pevnejší a vodotesnejší betón vďaka recyklovanému odpadu z dreva
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov z Národnej univerzity v Singapure (NUS) vyvinul novú metódu pre recykláciu dreveného odpadu, ktorý sa stane súčasťou cementových a maltových zmesí. Vďaka pridaním tejto zložky sa výsledné materiály, ako je stavebný betón, stanú pevnejšie a vodotesnejšie.

Podľa ikonografie NUS dokážu fabriky na výrobu nábytku v Singapure vyprodukovať za jeden rok viac ako pol milióna ton dreveného odpadu. Tento odpad má zväčša formu pilín a jedným zo spôsobov, ako sa dá recyklovať, je jeho premenenie na takzvaný „biochar“, čiže látku, ktorá sa podobá drevenému uhliu. Biochar má pritom rôzne environmentálne výhody. Zatiaľ čo väčšina biomás sa rozpadne v priebehu 10 až 20 rokov a do atmosféry uvoľní uhlík, biochar je až neuveriteľne stabilný materiál, ktorý je schopný udržať uhlík až tisíce rokov.

Biochar má tiež silnú absorpčnú a retenčnú schopnosť a využíva sa aj pre zúrodňovanie pôdy. Počas skúmania jeho ďalších možných komerčných využití výskumníci z NUS zistili zaujímavú vec. Pridaním malého množstva biocharu do cementových alebo maltových zmesí totiž spôsobí to, že výsledné materiály sú až o 20 percent pevnejšie a o 50 percent vodotesnejšie ako konvenčné materiály bez biocharu.

Ikonografia z NUS znázorňuje novú metódu využitia dreveného odpadu.

Výskumníci z NUS tvrdia, že na každú tonu vyrobeného betónu sa dá použiť až 50 kilogramov dreveného odpadu. Zo zverejnenej ikonografie vyplýva, že na postavenie bežnej bytovej jednotky v Singapure s podlahovou plochou 100 metrov štvorcových sa teda môže recyklovať približne 6 ton dreveného odpadu, ktorý sa primieša do 120 ton betónu.

Okrem zlepšenia pevnosti betónových konštrukcií a recyklácie drevného odpadu, ktorý by bol inak spaľovaný alebo uložený na skládku, je táto metóda unikátnym spôsobom skladovania uhlíka v budovách. Začlenenie biocharu do betónovej konštrukcie umožní dlhodobé uloženie uhlíka do štruktúry namiesto toho, aby sa uvoľnil do našej atmosféry a škodil tak životnému prostrediu.

Výskumníci z Národnej univerzity v Singapure prezentujú na ľavej strane vylepšený kus betónu a na pravej strane je vzorka biocharu z dreveného odpadu, ktorý sa použil na výrobu betónu.