Gašpar neustál tlak. S premiérom sa dohodli, kedy skončí

TA3 SITA TASR
17.4.2018 15:42

Premiér Peter Pellegrini si po posledných udalostiach od novinárov vypýtal pár hodín na odpovede, ktoré chcel poskytnúť k najnaliehavejším témam. Na tlačovej besede, na ktorú prišiel aj s policajným prezidentom, oznámil, že sa napokon dohodol s Tiborom Gašparom na jeho odstúpení. Stane sa tak na konci mája.

"Rešpektujem rozhodnutie Tomáša Druckera prijať demisiu, aj keď ma toto rozhodnutie veľmi mrzí," uviedol Pellegrini k odchádzajúcemu ministrovi, ktorý na čele rezortu vydržal len pár týždňov. "Ostáva po ňom kus dobrej roboty," pokračoval Pellegrini. Keďže premiér sa stal aj dočasným ministrom vnútra, cíti sa povolaný hovoriť aj o budúcnosti policajného prezidenta. Vyzdvihol Gašparove schopnosti a poďakoval sa mu za šesťročnú prácu na čele policajného zboru. "Vnímame aj to, že cez jeho osobu sa vytváral enormný politický tlak a možno až útok na všetkých policajtov a to nie je dobre," pokračoval premiér. V mene ukľudnenia a stabilizácie situácie sa s Gašparom dohodli, že ako policajný prezident končí. "Nemôže sa tak stať ani dnes, ani zajtra, ani budúci týždeň," uviedol však Pellegrini s tým, že nemôže dopustiť destabilizáciu štátu. Gašpar skončí 31. mája.

Drucker, hoci bol vo funkcii ministra vnútra len niekoľko týždňov, v pondelok prekvapivo informoval, že rezignuje a vracia sa k súkromnému a rodinnému životu. Pôvodne mal po dlhej analýze situácie v rezorte oznámiť, či odvolá alebo ponechá vo funkcii policajného prezidenta, radšej sa však rozhodol skončiť. Gašpara sa zastal, odmietol ho odvolať a uviedol, že so svojou novom pozíciou šéfa rezortu vnútra sa nikdy nestotožnil. 

Krízový manažér Tomáš Drucker sa pri rekonštrukcii vlády nechal presvedčiť, aby post ministra zdravotníctva vymenil za túto funkciu. Po vymenovaní sa stal terčom obvinení opozičných politikov, najmä Igora Matoviča, a kritiky demonštrantov, ktorí požadovali čo najskoršiu rezignáciu Tibora Gašpara. Gašpar uviedol, že Druckerovu rezignáciu považuje za viac než prekvapujúcu. Bezprostredne na to však odmietol odstúpiť, po podporných slovách svojho okolia by to vraj považoval za zbabelosť a uviedol, že chce bojovať do konca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok