PR správa

Pozor na korporátne dlhopisy. Za pekným úrokom sa skrýva viac rizika, ako ste si mysleli

PR
16.4.2018 10:10

V časoch nulových úrokov v bankách sa ľudia logicky obzerajú po spôsobe, ako svoje úspory zhodnotiť alebo aspoň uchrániť pred infláciou. Keď na nich na internete “vyskočí“ ponuka korporátnych dlhopisov s výnosom 3-7 percent ročne, mnohí po nich siahnu ako po výhodnej alternatíve účtu v banke či vkladnej knižky. Pritom to alternatíva nie je.

Pozor na korporátne dlhopisy. Za pekným úrokom sa skrýva viac rizika, ako ste si mysleli

Tieto cenné papiere so sebou nesú výrazne vysoké riziko, neporovnateľné s akýmkoľvek bankovým vkladom. K investícii do korporátnych dlhopisov preto treba pristupovať opatrne a pýtať sa mnoho otázok, kým sa rozhodnete investovať.

Korporátny dlhopis je pre človeka rizikový

Aj na slovenskom trhu sú dnes v ponuke desiatky dlhopisov v hodnote stoviek miliónov eur. Tento fenomén nie je vo svete firiem ničím novým. Spoločnosti, ktoré potrebujú finančné injekcie na rozvoj, financujú cez firemné dlhopisy takzvaní inštitucionálni investori. Čiže investičné firmy, ktoré sa špecializujú na ukladanie voľného kapitálu do cenných papierov, ktoré im prinášajú výnos. V prípade jednotlivcov je však investícia do rovnakých dlhopisov niečím úplne odlišným. A určite rizikovejším.

Štandardný spôsob financovania firiem prebieha cez bankové úvery. Akonáhle firma na Slovensku siaha po dlhopisoch, je to prvý varovný signál. Banka – a takisto každý inštitucionálny investor – si totiž firmu detailne preveruje a analyzuje, či riziko nesplatenia pôžičky nie je príliš veľké. A ak je, peniaze firme neposkytne. „Bežný človek má len obmedzené možnosti, ako si preveriť firmu. Môže sa pozrieť do prospektu dlhopisu a skontrolovať napríklad rating firmy od niektorej z renomovaných agentúr. Alebo si pozrieť hospodárenie na portáli Finančnej správy. Nikdy však nedokáže posúdiť rizikovosť ako finanční profesionáli. A už samotný fakt, že firma uprednostnila predaj dlhopisov bežným ľuďom pred bankovým úverom je varovaním, že riziko nie je vôbec malé,“ vysvetľuje  finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko  Marián Búlik.

Nedajte sa zmiasť porovnávačmi, ktoré pozerajú len na úrok

Národná banka Slovenska pred pár mesiacmi vydala upozornenie na investovanie do firemných dlhopisov s tým, že je spojené s veľkým rizikom. Okrem iného varuje pred neadekvátne vysokým úročením. Obrovským problémom je dnes aj spôsob, ako sa predávajú. „Na internete vám pri hľadaní investície vyskočia sponzorované odkazy, ktoré lákajú na vysoký výnos. Dokonca aj internetové porovnávače ako financnahitparada.sk pri zadaní porovnania termínovaných vkladov ešte donedávna ukazovali ako prvé práve tieto dlhopisy. To bolo zavádzajúce, pretože porovnávali neporovnateľné,“ upozorňuje Marián Búlik z OVB.

Výnos ale aj strata. Obe možnosti sú možné

Čo sa vlastne môže stať? Najpopulárnejšími emisiami na Slovensku sú dnes dlhopisy developerských spoločností, ktoré si takto požičiavajú peniaze na financovanie výstavby bytových domov. A keďže stavebný boom je dnes obrovský, takýchto ponúk sú desiatky. Skúsme si ukázať zjednodušený príklad, ako to v praxi funguje.

Developer kúpil pozemok a púšťa sa do výstavby. Na to, aby mohol začať stavať, mu z vlastných zdrojov stačí 20 percent nákladov. A zvyšných 80 percent si požičia od investorov do dlhopisov. Ak bytovka stojí milión, do výstavby vkladá spoločnosť s ručením obmedzením alebo akciovka len 200-tisíc a zvyšných  800-tisíc zaplatia ľudia cez dlhopisy. Plán developera je rozpredať postavené byty za 1,4 milióna eur a získať 40 % zisk (vyššie výnosy ako náklady). Investorom potom vyplatí z peňazí navyše na úrokoch 200-tisíc eur a zvyšných 200-tisíc má vo vrecku. Svoj vložený kapitál zhodnotil o 100 percent.

To je ideálny scenár. Aj keď sa to dnes, v čase rastúcich cien bytov nezdá, veľmi jednoducho  sa môže stať, že developer nepredá byty za plánovanú sumu. Aj do jesene 2008 nič nenaznačovalo, že by sa rast cien bytov a obrovský dopyt niekedy zastavil. Ak však príde k poklesu cien alebo dopyt po bytoch klesne (napríklad kvôli regulácii úverov, ktorá sa stále sprísňuje), môže zrazu predaj bytov „vyniesť“ len 800-tisíc eur. V takom prípade investor neuhradí svoje záväzky a človek – majiteľ dlhopisu – príde o peniaze. „Celé riziko investície do dlhopisu totiž nesie investor, čiže bežný človek. Neexistuje žiadny fond ochrany vkladov ako pri bankách, žiadna garancia vrátenia peňazí. Ľudia chcú prirodzene vidieť, ako ich peniaze zarábajú, ale pritom zabúdajú na opatrnosť. V minulosti pri Drukose sami seba presvedčili, že 20-percentný ročný výnos je reálny a treba doň vložiť peniaze. Dnešné 7-percentné úroky na firemných dlhopisoch sú o niečo reálnejšie, ale riziko straty celej investície je stále veľmi vysoké,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB. Riziko podčiarkuje aj fakt, že v prípade krachu takejto spoločnosti sú dlhopisoví dlžníci vyplácaní medzi poslednými.

Nikto netvrdí, že realitnému trhu hrozí okamžitý prepad. Faktom ale je, že investori varujú pred nafúknutou bublinou na akciových trhoch a čakajú korekciu. Prepady akcií o jednotky percent od začiatku roka sú istou predzvesťou, že pokles trhov logicky príde. A s ním aj spomalenie ekonomík, zastavenie rastu príjmov a nástup opatrného narábania s peniazmi. Presne ako v rokoch 2009-2011 v dôsledku poslednej veľkej krízy.

Ako investovať svoje úspory: rozdeľte ich na 3 kôpky a nechajte si poradiť

„Investície do dlhopisov si netreba zamieňať s termínovaným vkladom. Nie je to výnosnejšia verzia vkladu, je to diametrálne odlišný produkt. A preto treba k dlhopisom pristupovať veľmi opatrne,“ hovorí Marián Búlik z OVB. Ak máte voľné úspory, Marián Búlik radí rozdeliť si ich v prvom kroku na tri kôpky.

Krátkodobá rezerva by mala pokryť výdavky vás a vašej rodiny počas 3-6 mesiacov. Sem patria náklady na bývanie, školu, splácanie úverov a samozrejme výdavky na stravu. „Túto rezervu odporúčam  držať na bežnom alebo sporiacom účte, aby ste ju mali okamžite k dispozícii.“

Strednodobú rezervu si tvorte na plánované výdavky, napríklad na drahšiu dovolenku alebo rekonštrukciu, ktorú plánujete v najbližších rokoch.

Zvyšné úspory je dobré nenechať ležať ladom, ale investovať. Primárnym cieľom je zachovať hodnotu úspor, čiže zhodnotiť ich aspoň na úroveň inflácie. Tá by na Slovensku  mala tento rok dosiahnuť 1,9 %. V závislosti na tom, do akej miery tolerujete riziko, môžete investovať do rôznych kategórií podielových fondov. „Riziko ale neznamená, že investície umiestnite len do peňažných fondov, ktoré majú veľmi nízky výnos. Stačí zohľadniť prirodzené kolísanie  trhov v dobe, počas ktorej budete držať danú investíciu. A nepodľahnúť panike, keď trhy občas klesnú,“ radí Marián Búlik z OVB.

Ak sa rozhodujete investovať aj do dlhopisov, rozhodne nepočúvajte iba predajcov. Tí majú províziu z každého predaja a budú vám nekriticky dlhopisy ponúkať vždy. Rozhodne sa treba poradiť s odborníkmi a nehľadať iba najvyšší úrok, ale najmä najlepšiu finančnú kondíciu firmy, ktorá dlhopisy vydáva. A investovať iba sumu, ktorú prípadne môžete stratiť bez toho, aby to ohrozilo vašu finančnú situáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok