Ľudia na zhromaždeniach žiadali odchod Gašpara a Kováčika

TA3 TASR SITA
15.4.2018 16:44

Asi 35-tisíc ľudí sa zišlo na Námestí SNP v Bratislave na ďalšom protestnom zhromaždení Za slušné Slovensko, aby požadovali odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara ako aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z funkcie. Ako povedal jeden z organizátorov zhromaždenia Juraj Šeliga, chcú tiež zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie a zmenu spôsobu voľby policajného prezidenta i špeciálneho prokurátora.

Mýtus o krajine bez korupcie

„Žiadame vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc,“ vyhlásil Šeliga. Dodal, že za pochybenia pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka aj za útek odsúdeného mafiána je zodpovedný Gašpar a za nevyšetrenie káuz, o ktorých Kuciak písal, je zas zodpovedný Kováčik.

Na zhromaždení vystúpil napríklad lekár Vladimír Krčméry, podľa ktorého nenásilný priebeh protestov oceňujú aj v zahraničí. Podľa člena súdnej rady Pavla Žilinčíka Gašpar a exminister vnútra Robert Kaliňák roky vytvárali mýtus o krajine bez korupcie, ich prácu museli suplovať novinári. Obaja mali podľa neho odstúpiť hneď po Kuciakovej vražde, aby umožnili transparentné vyšetrovanie.

Stali sa lovnou zverou

Novinár Marián Leško konštatoval, že už osem týždňov žije Slovensko v novej dobe, v dobe po Jánovi a Martine. „Slušné médiá si tých osem týždňov robili dobre svoju prácu,“ vyhlásil. Davu sa prihovorili aj organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko z iných miest krajiny.

O nekalom pozemkovom hospodárení na východnom Slovensku hovoril roľník František Oravec, ktorý hospodári na farme neďaleko Košíc. Farmárov tam podľa neho „gniavia mafiánske praktiky organizovaných skupín“„Stali sme sa lovnou zverou,“ vyhlásil s tým, že loviť ich začali, keď si bránili svoj majetok, pričom nasledovalo zastrašovanie i bitky. „No štát neurobil nič,“ vyhlásil a dodal, že štátne orgány dokonca niekedy asistovali organizovaných skupinám.

Chcú vyšetriť podvody s dotáciami

„Hanbím sa za to, že až vražda donútila Slovákov uvedomiť si, v akom štáte žijú a vyjsť preto do ulíc,“vyhlásil. Pripomenul, že stretnutie s vládnymi predstaviteľmi minulý týždeň farmári odmietli preto, lebo naň pozvali len štyroch z nich, hoci problém sa týka mnohých. Farmári od vlády žiadajú, aby pôdu mohol obrábať a brať na ňu dotácie len ten, kto ju vlastní alebo má najomnú zmluvu. Chcú tiež nezávislé vyšetrovanie podvodov s agrodotáciami.

Už tradične vystúpili aj herci Slovenského národného divadla Tatiana Pauhofová, Richard Stanke či Diana Mórová. Nad hlavami davu viali transparenty s nápismi ako Všetci sme za slušné Slovensko, Dosť bolo Fickovania alebo Lady come back s portrétom expremiérky Ivety Radičovej. K zhromaždeniu sa pridal aj pochod študentov s názvom Nie je nám to jedno.

Zhromaždenie sa začalo piesňou českej speváčky Marty Kubišovej Modlitba pre Martu v podaní Zuzany Mikulcovej. Študentská iniciatíva #Niejenamtojedno taktiež žiada odchod Gašpara z funkcie. „Pokiaľ minister vnútra Tomáš Drucker neodvolá policajného prezidenta, neveríme, že bude možné, aby bola vražda Jána a Martiny objasnená. Minister vnútra by mal konať, bez ohľadu na všetky okolnosti a navzdory jeho zdravotnému stavu,“ uviedla iniciatíva v stanovisku.

Vystúpila aj matka zavraždenej

Protest Za slušné Slovensko sa konal aj v centre Humenného. Podujatie, na ktoré prišli stovky ľudí, prebehlo pokojne a bez incidentov. "Chceli sme spojiť Humenné a Bratislavu, najvýchodnejšiu a najzápadnejšiu časť krajiny, ako aj ukázať, že protestujúci tu nie sú platení, že chcú bojovať za spravodlivosť a vyšetrenie bezcitnej vraždy novinára Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uviedol pre novinárov za organizátorov Tomáš Šudík. Prvoradou požiadavkou pritom podľa neho ostáva odvolanie Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta a dôsledné vyšetrenie dvojnásobnej vraždy. Účasť na zhromaždení odhadol na zhruba tisícku občanov.

Podujatie podporili organizátori protestov ďalších východoslovenských miest – Košíc, Prešova či Kežmarku. Na pódiu vystúpila aj matka zavraždenej Martiny - Zlatica Kušnírová. Pripomenula, že sa blíži 5. máj, kedy snúbenci chceli spečatiť svoju lásku svadobným sľubom. Na ich svadbu a budúce vnúčatá sa tešila spolu s rodičmi Jána Kuciaka. "Všetko toto nám zobral vrah len preto, že bojovali za spravodlivosť, žili poctivý život, ku ktorému sme ich celý život viedli a takto sme ich vychovali," povedala.

Vyšetrovanie zatiaľ neprinieslo výsledky

Kriticky sa vyjadrila o policajnom vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, ktoré podľa nej ani po takmer dvoch mesiacoch neprinieslo výsledky. "Zatiaľ nevieme nič, len to, čo vy všetci. Takisto sa nerobí s tými kauzami, na ktoré Janko poukazoval – tých 73 oznámení, kde opisoval rôznych ľudí. Tí stále sedia na svojich miestach, nič sa nedeje, nič sa nekoná. Janko s Martinou preliali svoju krv zbytočne, nadarmo. Každý si robí po svojom, pre ich mamon k peniazom mne zomreli dve deti, preto vás prosím a verejne vyzývam, aby ste nás v tom nedobrovoľnom boji, do ktorého nás vtiahli – mňa a Jankovu rodinu, nenechali samých," uviedla.

Na pódiu vystúpili aj herec Daniel Žulčák, novinár Eugen Korda, učiteľka Daniela Polovková, bývalá riaditeľka materskej školy Anna Lopatová, farmár Marián Micko a ďalší. K protestujúcim sa listom prihovoril klavirista a skladateľ Peter Breiner a Fedor Gál. Piesne zaspievali Katarína Koščová i Martin Husovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok