Bezpečnostná rada OSN odmietla výzvu Ruska, útoky v Sýrii neodsúdi

TA3 TASR
14.4.2018 19:02

Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov zamietla rezolúciu odsudzujúcu vojenský zásah v Sýrii. Navrhovateľom textu bolo Rusko, ktoré tiež požiadalo o mimoriadne stretnutie členov rady. Šéf OSN, António Guterres, počas rozpravy vyzval všetky zúčastnené strany, aby sa vyhli eskalácii konfliktu v Sýrii.

Štyria hlasujúci sa zdržali

Návrh rezolúcie bol odmietnutý pomerom hlasov 8:3, pričom štyria hlasujúci sa zdržali. Hlasovanie sa uskutočnilo v New Yorku. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyzval radu, aby posúdila predloženú rezolúciu, ktorá odsudzuje "agresiu" proti Sýrii.

Britská vláda medzitým vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Londýn považuje túto operáciu za "humanitárnu intervenciu", dopĺňa stanica Sky News. Podľa britského vedenia používa sýrsky režim chemické zbrane od roku 2013, pričom pripravil o život takmer 1000 civilistov, čo je "vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti".

USA vychádzajú v ústrety teroristom

Ruský veľvyslanec vyhlásil, že úder vojenskej koalície amerických, britských a francúzskych síl "ešte viac zhorší katastrofálnu humanitárnu situáciu" v Sýrii, kde už siedmy rok zúri komplikovaný konflikt.

Nebenzia dodal, že Rusko "najostrejším možným spôsobom odsudzuje" inkriminovanú operáciu, ku ktorej došlo v noci na sobotu. "USA vychádzajú v ústrety teroristom, zatiaľ čo situácia je deštruktívna. USA a ich spojenci naďalej preukazujú flagrantné prehliadanie medzinárodného práva," podotkol Nebenzia.

Návrh zmienenej rezolúcie, ktorá vyzýva BR OSN na odsúdenie vojenského zásahu v Sýrii, "je na stole a pripravený na hlasovanie", povedal na mimoriadnom zasadaní stály zástupca Ruskej federácie.

Ciele spojencov v Sýrii

Dokument vyjadruje pobúrenie nad "agresiou voči Sýrskej arabskej republike zo strany Spojených štátov a ich spojencov, čím sa porušuje medzinárodné právo, ako aj Charta OSN". Návrh rezolúcie tiež požaduje, aby dané krajiny bezodkladne zastavili svoju ofenzívu a zdržali sa ďalšieho použitia sily v Sýrii, približuje agentúra TASS.

Moskva má podľa Nebenziu veľké pochybnosti o tom, že jediným zámerom Washingtonu v Sýrii je boj proti terorizmu. "Útoky boli zamerané aj na letiská sýrskej armády, ktoré sa používajú pri operáciách proti teroristickým organizáciám," čo iba prispieva k rozčleneniu krajiny, podotkol Nebenzia na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok