Mafiánsky boss Okoličány unikol pred doživotím do zahraničia

TA3 SITA TASR
12.4.2018 11:42

Róbert Okoličány, ktorého Najvyšší súd odsúdil na doživotie, do väzenia nenastúpil. Boss východoslovenského podsvetia vraj ušiel do zahraničia. A to aj napriek tomu, že ho sledovala polícia.

Keby bol na pojednávaní, je za mrežami

Po vynesení rozsudku vydal súd príkaz na jeho zatknutie a dodanie do výkonu trestu. Ak by bol v stredu na pojednávaní, za mreže by putoval priamo z pojednávačky. Okoličány sa ale už niekoľko rokov pohyboval na slobode a súhlasil, aby sa proces konal v jeho neprítomnosti.

Podľa informácií Denníka N bývalý boss ušiel do zahraničia, hoci ešte včera predpoludním bol na východnom Slovensku. Doživotnému trestu bez možnosti prepustenia sa vyhýba aj jeden z najobávanejších okoličányovcov Róbert Nigut. Polícia po ňom už niekoľko rokov bezvýsledne pátra. Zvyšok života vo väzenskej cele strávi Jaroslav Potučko, ktorý do väzenia putoval v stredu večer. Okoličányho gang má na svedomí 5 vrážd, jedno zabitie, lúpež a vydierania. Nad 16 obžalovanými Najvyšší súd vyniesol tri doživotia a ďalších 90 rokov. Jedného spod obžaloby oslobodil. Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do konca vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

Príkaz až po vyhlásení rozsudku

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vraj v Okoličányho prípade nemohol zo zákona konať. "Prokurátor je pri verejnom zasadnutí o odvolaní jednou zo strán tohto konania. Strany sú si v konaní pred súdom rovné. Prokurátor môže vykonávať len tie úkony, ktoré mu vyplývajú z Trestného poriadku v tom ktorom štádiu konania. Vzhľadom na to, že vo veci právoplatne rozhodol Najvyšší súd SR, predseda senátu odvolacieho súdu musí ihneď vydať príkaz na zadržanie odsúdeného na účel jeho dodania do výkonu trestu odňatia slobody a zároveň nariadi výkon trestu odňatia slobody a dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody," zdôraznila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.     

Takýto príkaz možno podľa jej slov vydať až po vykonateľnosti rozhodnutia - v tomto prípade po vyhlásení rozsudku. Takýto príkaz je vydávaný bez návrhu prokurátora. "Orgány činné v trestnom konaní, vzhľadom na štádium konania pred súdom - verejné zasadnutie o odvolaní, kde prokurátor je len jednou zo strán, nemôžu vydať príkaz na zadržanie alebo odsúdeného zadržať. Je to vo výlučnej pôsobnosti predsedu senátu odvolacieho súdu. V prípade, že predseda senátu takýto príkaz vydá, vykonávajú ho príslušné orgány Policajného zboru. V tejto veci teda prokurátor konať nemal a nemohol. Čo sa týka otázky prípadného sledovania osôb predtým, ako boli právoplatne odsúdené, s touto otázkou sa treba obrátiť na Policajný zbor SR," zdôraznila ďalej Predajňová.     

Vecou by sa mali najskôr zaoberať príslušníci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, následne by sa mohlo pristúpiť k celoštátnemu pátraniu, pokiaľ by osobu nenašli v mieste trvalého bydliska. Až potom môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a napokon medzinárodný zatykač.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok