Farmári prehovoria o pomeroch v agrosektore, vláda bude reagovať

TA3 TASR
6.4.2018 13:08

Šéfka ministerstva pôdohospodárstva Gabriela Matečná zorganizuje budúci týždeň v Košiciach stretnutie šéfov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Slovenského pozemkového fondu, policajného prezidenta, ako aj krajskej prokuratúry s farmármi z východu, ktorí sa cítia ukrivdení a podvedení pomermi v agrosektore.

Z oznámení farmárov plánuje vláda vyvodiť závery. Oznámil to na brífingu v Bratislave premiér Peter Pellegrini za účasti Matečnej. "Pani podpredsedníčka budúci týždeň zorganizuje priamo na východnom Slovensku, o mieste a čase bude informovať, predpokladám, že to bude v Košiciach, veľké stretnutie, kde bude prítomná ona osobne, bude prítomný šéf PPA, šéfka SPF. Dôležitejšie však je, že tohto rokovania sa zúčastní aj prezident Policajného zboru. Požiadal som, aby bol prítomný aj krajský riaditeľ polície v Košiciach a prokurátor Krajskej prokuratúry v Košiciach. Hovoril som s pánom ministrom spravodlivosti a požiadal som ho, aby zabezpečil na tomto rokovaní aj účasť zástupcu Krajského súdu v Košiciach. Chcem, aby sa rokovania zúčastnili signatári iniciatívy poľnohospodárov, ktorí iniciovali aj včerajší protest a aby sme im dali tak možnosť hovoriť so všetkými relevantnými orgánmi, ktoré majú v tomto prípade čo povedať. Chceme zistiť, kde v reťazci mohla nastať alebo nastala chyba," povedal predseda vlády.

"Ak tie chyby nájdeme, sme pripravení na úrovni vlády, aj spolu s pani podpredsedníčkou Matečnou prijímať také opatrenia, aby sme zlyhania a problémy, ak v tom systéme niekde sú, a to na všetkých úrovniach, nielen v agrorezorte, definitívne odstránili," vyhlásil.

Premiér zároveň na brífingu informoval poľnohospodárov, ktorí vyjadrili na východe Slovenska svoj postoj, že rešpektuje ich názor a eviduje ich žiadosť (list) o osobné stretnutie s ním. "Po (avizovanom) budúcotýždňovom (štvrtkovom) stretnutí v Košiciach som okamžite pripravený prijať ich aj na Úrade vlády SR v Bratislave a hovoriť s nimi o ďalších postupoch, ktoré načrtli vo svojom liste," informoval Pellegrini. "Ak protestujúci (poľnohospodári) budú mať návrhy a nápady, čo v práci ešte zlepšiť, čo sme doteraz aj robili, prijmeme ich návrhy do legislatívneho procesu. Ak ich budeme môcť prijať čo najskôr, určite tak vykonáme," doplnila agroministerka.

"Stojíme na strane slušných farmárov," presviedča agrorezort na Facebooku. "Neoprávnené užívanie cudzej pôdy, násilie a neplatičstvo sú pre nás absolútne neakceptovateľné. Už na budúci týždeň sa v Košiciach uskutoční stretnutie vedenia agrorezortu, orgánov činných v trestnom konaní a farmárov z východného Slovenska. Budeme hľadať riešenia, ako nastoliť spravodlivosť a pomôcť farmárom, ktorí sa nevedia dovolať svojich práv," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok