Podnikatelia môžu získať dotáciu na rozvoj inteligentných miest

TA3 SITA
4.4.2018 16:02

Malí a strední podnikatelia z oblasti energetiky môžu získať od štátu dotácie na projekty zamerané na rozvoj inteligentných miest, takzvaných Smart Cities. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu už vyhlásil piatu výzvu na podporu Smart Cities na Slovensku.

Podnikatelia môžu získať dotáciu na rozvoj inteligentných miest
SITA/AP

Výzvu zamerali na energie

„Tentoraz je výzva zameraná na manažment energií. Predkladané projekty môžu riešiť napríklad inteligentný systém verejného osvetlenia, software/hardware na meranie a riadenie verejnej infraštruktúry alebo zber dát o spotrebe energie v reálnom čase,“ informoval úrad podpredsedu vlády.

Úspešní žiadatelia môžu získať dotáciu až do výšky 388 tisíc eur. Výzva je určená pre malých a stredných podnikateľov, ktorí už majú preukázateľnú históriu v oblasti inovácií a grant využijú na dokončenie vlastných riešení. „Výsledkom podporeného projektu teda nebude len takzvaný nultý prototyp, ale aj jeho zavedenie a otestovanie v podmienkach konkrétneho slovenského mesta,“ dodal úrad.

Projekty zhodnotí komisia

ÚPVII výzvu vyhlasuje v spolupráci s Lotyšskou spoločnosťou Teliko, ktorá pôsobí na medzinárodnom trhu v oblasti technologického rozvoja, programovania, výroby a inteligentného riadenia. Predložené projekty bude hodnotiť medzinárodná odborná komisia. Malí a strední podnikatelia môžu záujem o štátnu dotáciu prejaviť do 14. mája. Podrobnejšie informácie môžu získať na internetovej stránke úradu podpredsedu vlády.

„Prostredníctvom týchto výziev pomáhame do slovenských miest zavádzať inovácie pre lepší život a súčasne podporujeme slovenských podnikateľov pri experimentálnom vývoji, aby sa presadili vo svetovom meradle,“ konštatoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Prvé výzvy na podporu Smart Cities úrad podpredsedu vlády vyhlásil v októbri minulého roka a boli venované manažmentu dopravy a digitalizácii verejnej správy mesta. Dotácie a možnosť zdokonaliť svoje riešenia v podmienkach Centra pre inovačné technológie vo Virgínii nakoniec získali dva projekty, a to Digitálna platforma na vizualizáciu urbanistického plánovania a Riešenie pre bezpečné rezidentské parkovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok