Spoja sa pred voľbami? Progresívci oslovujú Beblavého stranu

TA3 TASR
4.4.2018 12:35

Progresívne Slovensko osloví hnutie Spolu Miroslava Beblavého a jeho kolegov s ponukou na predvolebnú spoluprácu. Oznámil to šéf PS Ivan Štefunko. Malo by ísť o dohodu, v ktorej sa zaviažu, že ak bude jasné, že sa jedna zo strán nevie dostať do parlamentu samostatne, spoja sa. Beblavý reagoval vyjadrením, že predvolebná spolupráca sa má riešiť pred voľbami. O ponuke vraj vopred nevedel.

Spoja sa pred voľbami? Progresívci oslovujú Beblavého stranu
SITA/Viktor Zamborský

Spoločná kandidátka alebo koalícia

"Je to jasný signál pre voličov, ktorí sa nás pýtajú, kedy konečne spravíme niečo, čo našu krajinu spája a nie rozdeľuje. Už vo štvrtok pošleme návrh zmluvy o budúcej zmluve," avizoval Štefunko. Scenárov spolupráce je podľa jeho slov viac, má však ísť o partnerský vzťah. "Buď to bude spoločná kandidátka alebo volebná koalícia," ozrejmil.

Štefunko tvrdí, že udalosti posledných dní spustili procesy, ktoré ich nenechávajú chladnými a menia politické rozdelenie síl. "Je vysoko pravdepodobné, že najbližšie parlamentné voľby nebudú vtedy, kedy ich očakáva Smer-SD, ale budú skôr. Také sú aj očakávania voličov v uliciach," povedal Štefunko s tým, že PS nechce ignorovať ich želania.

V poslednom prieskume agentúry Focus skončili obe strany hlboko pod hranicou zvoliteľnosti. Progresívci získali 1,4 %, Spolu 1,1 %.

Obe strany hlboko pod hranicou

Ak teda v súčasnosti tieto dva mimoparlamentné subjekty nebudú mať jasnú šancu dostať sa do parlamentu samostatne, mali by zvoliť spoločný postup. "Som presvedčený, že ľuďom vieme ponúknuť silnú a dôveryhodnú alternatívu, ktorá dokáže pomôcť celej krajine posunúť ju vpred a vrátiť ľuďom pocit, že politici sú tu pre nich a nie naopak," dodal šéf progresívcov.

V poslednom prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Focus, skončili obe strany hlboko pod hranicou zvoliteľnosti. Progresívci získali 1,4 percenta hlasov, Spolu 1,1 percenta. Na vstup do parlamentu je potrebných minimálne päť percent, a ak by subjekty vytvorili koalíciu, potrebovali by až sedem percent hlasov.

Beblavého ponuka prekvapila

Politické zoskupenie Spolu Miroslava Beblavého je ochotné spolupracovať so všetkými demokratickými stranami na Slovensku. Ak im Progresívne Slovensko pošle nejaký návrh, vyjadria sa, uviedol Beblavý v reakcii na ponuku. Beblavý priznal, že o Štefunkovej ponuke vopred nevedel. "Neboli sme informovaní, že toto chystajú, prekvapilo ma to. Ale podľa môjho názoru predvolebná spolupráca sa má riešiť pred voľbami a vtedy ju my aj určite riešiť budeme. Moja skúsenosť je, že ten, kto každý deň rieši problémy Slovenska, bude politicky úspešný. A ten, kto rieši problémy samého seba, úspešný nebude. My chceme občanom ponúknuť čo najlepšie riešenia a politickým manévrom sa budeme venovať pred voľbami, ak to bude nevyhnutné," povedal Beblavý.

Zároveň upozornil, že Spolu existuje len osem týždňov a ustanovujúci snem budeme mať až 14. apríla. Beblavý tiež poukazuje na to, že značka Spolu ešte nie je dostatočne známa a viac voličov k nej inklinuje, ak má informáciu, že je to strana Beblavého a Jozefa Mihála. "Ľudia musia značku spoznať a uveriť, že vieme zlepšiť život k lepšiemu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok