Rusko podniklo kroky v kauze Skripaľ, požiadalo Britániu o pomoc

TA3 TASR
29.3.2018 12:19

Ruskí vyšetrovatelia oficiálne požiadali Veľkú Britániu o právnu pomoc pri vyšetrovaní pokusu o vraždu Julie Skripaľovej. Tú našli spolu s otcom Sergejom otrávených na juhu Anglicka. Moskva chce kópiu vyšetrovacích spisov aj dokumenty o zdravotnom stave dcéry bývalého ruského agenta.

Oslovia britskú stranu

Ruské úrady sa obrátia na Britániu so žiadosťou o poskytnutie informácií súvisiacich s vyšetrovaním vo veci pokusu o vraždu občianky Ruskej federácie Julije Skripaľovej. Agentúra TASS spresnila, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa s touto žiadosťou obrátil na ruskú prokuratúru, ktorá následne osloví britskú stranu.

Hovorkyňa SK RF Svetlana Petrenková vysvetlila, že ruská strana sa vo svojej žiadosti obracia na britských kolegov, aby urobili rad procesných krokov s cieľom ustanoviť okolnosti, ktoré viedli k spáchaniu trestného činu, a poskytli kópie materiálov z vyšetrovania, ako aj výsledky obhliadky miesta, kde bola Skripaľová nájdená. Žiadajú tiež o výsledky jej lekárskych prehliadok a vykonaných testov. SK RF vo svojom vyhlásení opäť zopakoval pripravenosť na ďalšiu spoluprácu s britskými úradmi pri vyšetrovaní kauzy Julije Skripaľovej.

Rozhodli o vyhostení diplomatov

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa, ktorý pracoval pre britské tajné služby, a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v anglickom meste Salisbury. Podľa Británie išlo o útok neznámych páchateľov, pri ktorom s vysokou pravdepodobnosťou použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Rusko účasť na prípade odmieta a z útoku podozrieva britské tajné služby, ktoré ho mali podľa vyjadrenia Kremľa vykonať so zámerom rozpútať protiruskú hystériu.

V reakcii na kauzu Skripaľ Británia, USA a viac ako 20 západných spojencov medzičasom rozhodli o vyhostení ruských diplomatov. Rusko varovalo, že ide o nepriateľský krok, ktorý nezostane bez odpovede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok