Puigdemonta zadržali a previezli do väznice, Katalánci protestovali

TA3 SITA
25.3.2018 20:05

Bývalého katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta, ktorého v nedeľu zadržala nemecká polícia, previezli do väznice v meste Neumünster na severe Nemecka. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

Polícia v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko uviedla, že bývalého katalánskeho lídra zadržala dopravná polícia o 11:19 neďaleko diaľnice A7, ktorá vedie z Dánska do Nemecka. Prokurátor Ralph Döpper zo Schleswigu, asi 60 kilometrov od Neumünsteru, povedal, že nemecký súd pravdepodobne do pondelka rozhodne, či ostane vo väzbe, až kým nebude známe, či ho vydajú do Španielska.

Madrid oznámil, že španielska tajná služba a polícia spolupracovali s nemeckými orgánmi na zatknutí separatistického lídra. V Barcelone sa už zišli tisíce Kataláncov, ktorí proti jeho zadržaniu protestujú. Demonštranti sa zhromaždili pred tamojším sídlom Európskej komisie a plánujú pochodovať smerom k nemeckému konzulátu.

Puigdemontov právnik Jaume Alonso-Cuevillas uviedol, že bývalého prezidenta Katalánska zatkli, keď sa vracal späť do Belgicka. Tam sa zdržiava od neúspešných pokusov jeho regionálnej vlády o dosiahnutie nezávislosti od Španielska. Sudca španielskeho najvyššieho súdu opätovne aktivoval medzinárodný zatykač proti nemu v piatok, keď bol na návšteve Fínska. Zatykače vydal aj na piatich ďalších katalánskych separatistických lídrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok