Fotogaléria: Ľudia vo viacerých mestách demonštrovali za lepšie Slovensko

TA3 TASR
23.3.2018 19:39

Tisíce ľudí si uctili pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na pietnom pochode v Bratislave, ktorý zorganizovali vysokoškolskí študenti. Ľudia sa zhromažďovali aj v mestách Zvolen, Nitra, Považská Bystrica, Žilina, Prešov a v mnohých ďalších.

Tichý študentský pochod sa po zrušení zhromaždenia Za slušné Slovensko stal hlavnou protestnou akciou v hlavnom meste. Dav ľudí prešiel zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP, kde študenti zapálili sviečky na pamiatku zavraždených mladých ľudí. Z veľkej časti zaplnené námestie zaspievalo slovenskú hymnu, po ktorej organizátori pochod ukončili.

V závere začali ľudia skandovať heslo "Voľby", po opakovanej výzve organizátorov sa dav začal rozchádzať. Viac ako 1000 ľudí sa vydalo v tom čase smerom už k prázdnemu parlamentu. Poslanci ukončili už o 16.00 hodine schôdzu, na ktorej vyslovujú dôveru novej vláde Petra Pellegriniho.

Ľudia sa so zástavami a transparentmi zhromaždili pred budovou Národnej rady SR, ktorú strážili policajti. Znelo štrnganie kľúčov, heslá vyzývajúce na predčasné parlamentné voľby, výmenu vlády. Protest prebehol bez výtržností, po 18.00 h sa dav začal pomaly rozchádzať.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa zišlo približne 2000 ľudí, aby už tretíkrát podporili iniciatívu Za slušné Slovensko. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili herci nitrianskych divadiel, občianski aktivisti i zástupcovia vedcov. V Považskej Bystrici sa zase ľudia zišli pred Domom kultúry.

Asi 300 ľudí sa v piatok podvečer zišlo v Parku Ľ. Štúra vo Zvolene na zhromaždení s názvom Zvolen za lepšie Slovensko. Organizátori na začiatku zdôraznili, že nejde o politický míting, rečníci požadovali najmä skoré vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok