Odhalili identitu muža, ktorý zabíjal rukojemníkov v supermarkete

TA3 TASR
23.3.2018 17:42

Štyria ľudia prišli o život na juhozápade Francúzska, keď muž ozbrojený strelnou zbraňou prepadol a uniesol auto, spustil paľbu na policajtov a potom zadržiaval rukojemníkov v supermarkete, pričom kričal arabskú frázu "Alláhu akbar".

Útočníka zastrelili

Polícia neskôr do supermarketu v malom meste Trebes vtrhla a ako na Twitteri následne napísal francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, policajti útočníka zastrelili.

Francúzske ministerstvo vnútra opísalo podozrivého zo streľby v supermarkete a zo zajatia rukojemníkov ako 26-ročného drobného delikventa, ktorého úrady pokladali za zradikalizovaného a polícia ho sledovala. Minister vnútra Collomb ho identifikoval ako Redouana Lakdima a dodal, že zabil troch ľudí.

Zabíjal aj v Carcassonne

Predstaviteľ policajných odborov Yves Lefebvre takisto oznámil, že útočník ešte pred rukojemníckou drámou v supermarkete v Trebes zabil jednu osobu výstrelom do hlavy aj v neďalekom historickom meste Carcassonne. Obe lokality sú od seba vzdialené osem kilometrov.

Podľa predpokladu vyšetrovateľov podozrivý uniesol auto, keď odchádzal z Carcassonne a jedna osoba spomedzi ľudí v unesenom aute bola usmrtená. Podľa ministra Collomba Lakdim následne strieľal na skupinu policajtov a potom sa ukryl v supermarkete, kde zabil ďalších dvoch ľudí.

Žiadal prepustenie Abdeslama

Minister dodal, že Lakdim konal sám. Collomb takisto ocenil hrdinstvo policajta, ktorý sa dobrovoľne vymenil za jedného z rukojemníkov zadržiavaných v supermarkete a utrpel vážne zranenia. Tomuto policajtovi sa v prítomnosti ozbrojeného muža podarilo ponechať si zapnutý mobilný telefón a celé hodiny udržiaval kontakt s kolegami mimo supermarketu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v Bruseli na summite Európskej únie celý prípad za teroristický útok. Zo zatiaľ oficiálne nepotvrdených správ vyplýva, že podozrivý muž sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát a žiadal prepustenie Salaha Abdeslama, jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis; zahynulo vtedy 130 ľudí.

Cielil na krajiny koalície

K zodpovednosti za strelecké útoky a rukojemnícku drámu na juhu Francúzska sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Vyhlásila, že tieto útoky podnikol jeden z jej "vojakov". Tlačová agentúra Amák napojená na extrémistov citovala ich predstaviteľa, podľa ktorého podnikol útoky "vojak Islamského štátu", lebo zareagoval na výzvy "cieliť na krajiny koalície".

Týmto označením mal na mysli koalíciu vedenú Spojenými štátmi, ktorá od roku 2014 uskutočňuje nálety proti IS v Sýrii a Iraku. Francúzsko je súčasťou tejto koalície.

Rozrušený, vynervovaný muž

Zákazník v supermarkete, kam vtrhol ozbrojený útočník, ho opísal ako "veľmi rozrušeného, vynervovaného muža, ktorý niekoľkokrát zakričal 'Alláhu akbar!'". Christian Guibbert novinárom povedal: "Počuli sme výbuch, vlastne niekoľko výbuchov. Tak som sa išiel pozrieť, čo sa stalo, a videl som muža ležiaceho na dlážke a ďalšieho človeka, veľmi rozrušeného, ktorý držal v jednej ruke strelnú zbraň a v druhej nôž."

Guibbert uviedol, že sa šli s manželkou, švagrinou a ďalšími zákazníkmi skryť do chladničky v mäsiarstve. Potom sa Guibbert vrátil do hlavnej miestnosti supermarketu a kráčal smerom k útočníkovi, pričom telefonoval polícii a opisoval jej situáciu. Zákazník dodal, že útočníkovi, ktorý sa k nemu hnal, ušiel núdzovým východom supermarketu, keď práve dorazili elitné policajné zložky a mali vtrhnúť do budovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok